Syftet är att bryta ensamhet bland gamla människor och få dem att bilda egna nätverk.
Den ideella organisationen Äldrekontakt genomförde i går sin premiärträff i Uppsala då äldre och yngre möttes. 24-åriga Uppsalastudenten Clara Alderin, som är volontär i Äldrekontakt, ställde sig i fredags utanför Luthagens Livs för att ragga personer ur den äldre generationen till mötet. En av dem som tillfrågades var Barbro Sjöberg, 87 år.

– När jag gick på Lutis stod där två söta tjejer och bjöd på bullar och frågade om jag ville vara med på träffen här på Uplands. Det ville jag gärna, berättar Barbro Sjöberg medan sorlet stiger runt kaffebordet.
Hon säger att hon själv har mycket kontakt med släkten och inte tillhör gruppen äldre ensamma i Uppsala men tycker ändå initiativet är högst lovvärt.

Clara Alderin har tidigare jobbat med äldreträffar i Stockholm och tycker det varit givande att höra om alla de upplevelser som gamla människor bär på.
– Det har handlat om allt från sambadanser i Rio till hur studentlivet förr. Inte minst att få veta hur det var att läsa i Uppsala för länge sedan har varit intressant, säger Clara Alderin.

De som har svårt att komma utanför dörren får hjälp av volontärerna som kommer hem till pensionärerna och skjutsar dem till fikaträffen. Barbro Sjöberg berättar hur stadiga armar på hennes båda sidor såg till att trapporna på Uplands nation forcerades.

På fikabordet finns såväl prinsesstårta som smörgåsar och det är gratis för de äldre att förse sig. En bit bort står ett par rullatorer parkerade.
Barbro Sjöberg har under mötet slagit sig i slang med 92-åriga Linnéa Brännström från Eriksberg som hon inte tidigare träffat.
Linnéa Brännström har jobbat i modebranschen och bär en rätt fräsig leopardmönstrad kreation. Hon är rapp i käften kan man snabbt konstatera. Det har även Barbro Sjöberg noterat.
– Hon har humor den där, säger hon med en uppskattande nick åt Linnéa.

Tanken är att volontärerna ska bjuda de äldre hem till sig vid de månatliga träffarna. Detta för att skapa en personlig atmosfär.
Helst vill Clara Alderin att de äldre som kommer till träffarna ska bo i samma stadsdel så de kan skapa egna nätverk i kvarteren.

Möten för gamla i Äldrekontakts regi anordnas även i bland annat Södertälje, Västerås och Göteborg.
– Här i Uppsala tar vi gärna emot fler volontärer och äldre till våra möten, säger Clara Alderin.