UNT och P4 Uppland stod för arrangemanget som lockade många förbipasserande att stanna till. Några glasklara svar fick ingen, men krismedvetenheten tycks hög både till höger och till vänster.

En av de stora frågorna var Akademiska sjukhusets ekonomi som riskerar ett underskott på 200 miljoner kronor i år om inget görs. En betydande del av underskottet beror på att sjukhuset tvingas hyra in personal, främst sjuksköterskor.

Moderaten Stefan Olsson hade kollat hur många sjuksköterskor som fattas i dag och kommit fram till att Akademiska har 84 platsannonser ute.

Artikelbild

| Hans Borg tyckte inte att debatten gav några klara svar om hur vårdens krisfrågor ska lösas.

– Det har punkterat ekonomin. Vi måste börja med att grundligt kartlägga hur pengarna används i dag, sade han.

Liberalerna kallade krisen dålig personalpolitik och KD konstaterade att det drabbar tillgängligheten på hela sjukhuset.

Johan Örjes (C) påminde att Centern varnat för underskotten sedan i höstas - så varför har inte de rödgröna gjort något?

Socialdemokraten Börje Wennberg försvarade sig med att mycket gjorts och att det såg värre ut när de rödgröna tog över 2014.

Artikelbild

| Uppsnack med politikerna från Region Uppsala innan debatten på Gränby galleria började.

– Men vi är inte alls nöjda. Jag vill ge personalen mer delaktighet och skjuta till mycket mer resurser. De som jobbat länge ska premieras, sade han.

Neil Ormerod (V) ansåg att allt är ett utslag av att sjukhuset inte har tillräckligt med pengar och var beredd att höja skatten för att få mer resurser.

Artikelbild

| Medverkade gjorde även de partier som vill in i regionfullmäktige. Det var Leia Nordin från Feministiskt Initiativ som håller i mikrofonen, André Juthe från Kristna Värdepartiet, Pernilla Rosander från Medborgerlig Samling och Erica Åhström från Landsbygdspartiet.

Det var han ganska ensam om. De flesta partier vill, som miljöpartiets Malena Ranch, i stället jobba mer med sjuksköterskornas arbetsvillkor och löner.

Liberalerna tror att ett sätt är att ta bort kravet på att sköterskorna ska jobba treskift. Sverigedemokraten Simon Alm ville sänka avgifterna för p-platser på Akademiska.

Artikelbild

| Medverkande politiker i debatten på Gränby galleria var Johan Örjes (C), Björn-Owe Björk (KD), Malin Sjöberg Högrell (L), Malena Ranch (MP), Stefan Olsson (M), Börje Wennberg (S), Simon Alm (SD) och Neil Ormerod (V). Programledare var Elin Sandow från UNT och Chritser Engqvist från P4 Uppland.

– Det kostar 1 000 kronor månaden för en som jobbar heltid, sade han.

Uppsalabon Hans Borg lyssnade på hela debatten, men tyckte inte att han fick några klara svar.

Artikelbild

| Många söndagsshoppare stannade till för att höra hur politikerna i Region Uppsala ska lösa de krisfrågor som vården står inför.

– Det var mycket prat hit och dit. Det här med bristen på sjuksköterskor är allvarligt och något som engagerar många. Som det är nu så är det ju ett hyrföretag som betalar sköterskorna mer i lön. Då är det väl vettigare att Region Uppsala betala dem mer direkt, sade han.

De rödgröna partierna fick också kritik för köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Speciellt drabbade är kommunerna i Norduppland där BUP lagts ned.

Börje Wennberg tvingades åter medge att han inte är nöjd med situationen och föreslog en lösning där vårdcentralernas psykologer tar ett större ansvar så att BUP kan koncentrera sig på de som mår riktigt dåligt.

Flera av allianspartierna vill korta vårdköerna genom att utöka vårdvalet och släppa in flera privata utförare.

–  Alla ska inte behöva åka till Akademiska för att få vård, sade Malin Sjöberg Högrell (L).