När Kajsa Lindner kom hem till villan i Sunnersta den där eftermiddagen strax före jul stod ett fönster på framsidan vidöppet. Hennes första tanke var att hennes man av något märkligt skäl lämnat det öppet.

– Men så fort jag kom innanför dörren förstod jag att vi haft inbrott. Det var kaos, allt var utrivet. Jag blev inte rädd, det kändes inte som att tjuvarna var kvar. Men jag blev otroligt ledsen.

Kajsa Lindner insåg att hon inte skulle gå in i huset, utan ringde polisen. Polisen kom direkt. Det visade sig att de precis tagit fast en liga, som de misstänkte låg bakom inbrottet i deras hus samt i 22 andra villor i Sunnersta och Knivsta. Inom en kvart var hela huset fullt av tekniker som säkrade spår. Än i dag ligger det svart pulver kvar i springorna i trappen.

– Jag blev oerhört imponerad av polisen, de jobbade jätteproffsigt. Men det var dramatiskt, de spärrade av hela villan och grannar kom förbi och var oroliga.

När Kajsa Lindner och hennes man Mathias Lindner dagen efter började städa upp i huset insåg de att tjuvarna inte fått med sig så mycket av värde. Men att okända varit i deras hem var väldigt obehagligt.

– Men jag kommer ihåg hur jag där och då tänkte att jag kan bestämma mig. Antingen älta att någon rotat runt i våra grejer. Eller tänka att det bara råkade bli just vårt hus, och att välja att titta framåt, säger Kajsa Lindner.

Tjuvarna, som var en utländsk liga på sju personer, dömdes till fängelsestraff och därefter utvisning (?). Familjen Lindner fick tillbaka de flesta av sina saker.

– Jag brukar skoja och säga att ska man ha inbrott ska man ha ett sånt vi hade. Vi behöver inte undra vilka de var, vilket hjälpt mycket. Jag vet grannar som haft inbrott i bilen som inte blivit uppklarat, och där särskilt barnen undrat mycket vilka som gjorde så.

Den i familjen Lindner som tyckte att inbrottet var jobbigast var dottern, som då var fyra år. De tre första månaderna ville hon sova klistrad intill Kajsa. Men i stort tycks inte brottet satt några större spår hos familjen. I Sunnersta finns, liksom i många andra stadsdelar, en Facebook-grupp där medlemmarna tipsar och varnar varandra om bland annat inbrottsförsök och mystiska bilar. Den är Kajsa Lindner inte med i.

– Såna grupper kan säkert vara jättebra, men risken är att folk börjar misstänka allt och alla. Jag vill inte gå runt och vara rädd.