UNT har i ett flertal artiklar berättat om att många unga tjejer känner sig otrygga på stan på grund av framfusiga killgäng. Ungdomsjouren, polisen, kommunala ordningsvakter och kommunens säkerhetsansvarige är några av de aktörer som bekräftat bilden och som berättat hur de jobbar för att öka tryggheten på olika sätt.

Det är tydligt att ämnet engagerar. Artiklarna har fått hundratals kommentarer på UNT:s Facebooksida och många har också mejlat redaktionen.

Att Uppsala de senaste åren har blivit otryggare för alla, inte bara för unga tjejer, är det många som anser. Margareta är en av dem som menar att Uppsala aldrig varit så otryggt som nu: "Man vågar knappt gå ut med hunden efter klockan nio på kvällen. Ja det är inte mycket bättre på dagen heller. Vi i vår familj går inte ut kvällstid." Görel som varit Uppsalabo i 43 år undrar vilken tid på dygnet man kan känna sig trygg med tanke på skjutningar och skadegörelse: "Vi pensionärer pratar ofta om detta och allt fler av oss vill ogärna gå hemifrån."

Flera föräldrar har hört av sig till UNT om sin oro. "Vill bara förmedla att killgängen i city skrämmer pojkar också och pojkarnas föräldrar. Jag har en son som går i åttan och som tycker att det är jobbigt med alla killgäng som rör sig i stan" skriver exempelvis en förälder.

Andra anser att oron är betydligt överdriven. Erik skriver i en Facebook-kommentar att han inte känner någon som är rädd för att vara ute i Uppsala. "Det överdrivs kraftigt. Om alla ni som är rädda går ut så är det fler ute. Då kanske ni inte behöver vara rädda" uppmanar han. En annan som kommenterat är Ersin, som menar att alla nyhetsuppdateringar påverkar oss. "På 50-talet brukade Aktuellt sändas kl 20 tre gånger i veckan. Såklart att man kände sig jävligt trygg."

Meja skriver i ett mejl att hon tycker att det är bra att UNT tar upp problemet. Hon berättar att hon själv varit med om att killar ropat saker efter henne, men att hon har en kompis "som har det mycket värre och aldrig får vara ifred". Hon skriver också: "Det är faktiskt helt sjukt att tjejer inte kan få vara ute och känna sig fria utan att man begränsas och måste tänka på var man går och kolla sig över axeln hela tiden." Men det finns också tjejer som inte alls känner sig otrygga när de går på stan. 15-åriga Klara säger att hon kan förstå att en del tjejer tycker det är jobbigt med de killgäng som håller till där, men att hon och hennes kompisar aldrig blivit utsatta: "Jag känner mig alltid trygg, i alla fall på dagarna."

Läs mer: Killgäng i city gör tjejer otrygga

Läs mer: "Stadsbilden i Uppsala har förändrats"

Läs mer: Övervakningskameror ska göra city tryggare

Läs mer: Siffrorna över sexualbrott förbryllar kriminologer

Läs mer: Polisen pressar tillbaka killgäng i city

Läs mer: "Ja, hur otryggt är Uppsala?"