Mammor som ammar vill nu slå ett slag för sin sak och tar amningskampanjen "Du kan amma här" till Uppsala.

Det började med upprörda inlägg i sociala medier mot kvinnor som ammade offentligt. Nu florerar debatten om amning som aldrig förr. Senast har den nått regeringsnivå och nu har ett lagförslag som förbjuder reklam för flaskmatning till allmänheten gått igenom. Reaktionerna har varit starka från båda hållen och ämnet är ungefär lika lätt att ta på som en het potatis.

Nu letar sig dessutom Amningshjälpens kampanj "Du kan amma här" till Uppsala. Målet är att överallt ska vara en fristad för ammande kvinnor och deras hungriga bebisar. De caféer, företag och restauranger som tycker det är okej att amma offentligt i deras lokaler får en dekal att stoltsera med i form av en poster eller ett klistermärke.

- Vi gör inte det här för att provocera på något sätt, för oss handlar det inte om det är okej med flaskmatning eller inte. Det handlar bara om att de som vill amma ska kunna göra det utan att människor kollar snett på dem, säger Susan Björklund, ansvarig för kampanjen i Uppsala.

Kampanjen har redan väckt uppmärksamhet i stora delar av landet. I Dalarna skapade Amningshjälpen en kampanjvideo där ammande föräldrar sjunger "Du kan amma här" till de kända tonerna av musikfenomenet "Gangnam style". Filmen väckte så starka reaktioner att vissa av de som deltagit i filmen fick ta emot dödshot och diverse kränkande kommentarer med sexuella anspelningar. Susan Björklund menar att det är på grund av att människor reagerar så starkt som amningskampen behövs.

– Det är så motsägelsefullt, människor känner obehag inför att jag ammar, men ingen skulle gå fram till en lättklädd kvinna och säga åt henne att dra up blusen, säger Helena Hilmersson, medlem i en av amningshjälpens stödgrupper.

Susan Björklund menar på att debatten inte alls var lika hetsig för några år sedan och tror att de starka åsikterna beror på att bröst är så sexualiserade. Hon säger att man självklart kan täcka över när man ammar offentligt, men tror att en skrikande bebis som tjuter i en timma stör mer än att hon ammar i tio minuter. Utan att säga att flaskmatning skulle vara fel, konstaterar hon att amning är något bra och efterfrågar mer information om amning av BVC och svenska sjukhus.

– Jag säger som min pappa sa, "amning är rätt temperatur, rätt näring och har en snygg förpackning", säger hon med ett skratt.