Ännu fler rattstölder i Uppsala

De senaste veckorna har ett flertal BMW-bilar fått rattarna stulna i Uppsala. ”De som sysslar med det här är väldigt professionella”, säger Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

Ännu fler rattstölder har upptäckts. Förövarna tar sig in genom att krossa en ruta.

Ännu fler rattstölder har upptäckts. Förövarna tar sig in genom att krossa en ruta.

Foto: Läsarbild

Uppsala kommun2019-10-17 09:08

Förra veckan rapporterade UNT om hur inbrottstjuvar under en och samma natt hade stulit rattar från ett flertal bilar i Lindbacken. Enligt polisen hade tjuvarna enbart riktat in sig på BMW-bilar.

I veckan, under natten till onsdagen, skedde återigen två rattstölder, denna gång i Nåntuna. Natten innan utsattes ockås en bil i Fålhagen för samma sak. Precis som vid stölderna förra veckan är det enbart ägare av BMW-bilar som har drabbats. Enligt polisen ska samtliga inbrott ha skett genom att rutor på bilarna slagits sönder.

Jonas Eronen är presstalesperson vid Uppsalapolisen. Han berättar att polisen sedan flera år tillbaka har märkt av hur rattstölder genomförs systematiskt – något UNT också har skrivit om tidigare.

– De som sysslar med det här är väldigt professionella. De kan skruva av en ratt på två minuter och sen sticka därifrån, säger Jonas Eronen.

Enligt honom har rattstölder också skett på andra håll i landet - som Västerås och Sala. Eronen berättar att rattarna – och ibland hela mittkonsoler – stjäls för att säljas vidare som reservdelar utomlands.

– Om en krockkudde i ratten på en BMW har lösts ut kan en stulen ratt användas för att få bilen att se ut som ny igen, säger Jonas Eronen.

Flera polisanmälningar om stöld genom inbrott har upprättats efter de senaste händelserna. Enligt polisen finns det i nuläget ingen som misstänks för stölderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!