Ännu stabsläge inom Region Uppsala

Avtalet om att leverera förbrukningsmaterial till fem Regioner var värt 1,3 miljarder om året. När det trädde i kraft havererade det direkt. Ändå vill leverantören inte kommentera.

Läget är oförändrat när det gäller den akuta bristen på förbrukningmaterial inom Region Uppsala. "Vi bedömer att vi klarar 24 timmar utan påverkan på vården" säger chefsläkare Mikael Köhler.

Läget är oförändrat när det gäller den akuta bristen på förbrukningmaterial inom Region Uppsala. "Vi bedömer att vi klarar 24 timmar utan påverkan på vården" säger chefsläkare Mikael Köhler.

Foto: Pelle Johansson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-10 11:12

Läget är i dag torsdag oförändrat krisartat inom Region Uppsala på grund av bristen på förbrukningsmaterial, som toapapper, sterilhandskar, provrör, slangar, etcetera. Det är den nya leverantören Apotekstjänst AB som inte lyckats leverera materialet.

– Vi följer det här timme för timme. Än bedömer vi att vi klarar 24 timmar till utan att vården påverkas, i många fall 48 timmar. Men saker kan ändras fort, säger Mikael Köhler chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Det är hela Region Uppsala som påverkas. Och inte nog med det, den nya leverantören Apotekstjänsts avtal är slutet med fem regioner, förutom Uppsala även Sörmland, Dalarna, Västmanland, och Örebro. När avtalet skrevs på i vintras uppgavs det vara värt 1,3 miljarder kronor årligen. En följd av kontraktet för Apotekstjänst var att ett centrallager skulle förläggas till Uppsala, i stället för att ligga på Västkusten. Det här uppgavs gynna situationen inom Region Uppsala eftersom kortare avstånd minskar tidsåtgången vid leveranser.

UNT har sökt Apotekstjänst VD Thomas Hilmo, som på sms svarar att han hänvisar till Region Uppsalas inköpschef. Vi har då ställt frågor på mejl och på sms, om bland annat varför situationen uppkommit och om den hade gått att förutse. Men Thomas Hilmo hänvisar återigen till Region Uppsala. 

På Apotekstjänst hemsida finns ett uttalande från den 3 oktober. Där står: "Vi har haft svårighet i att få upp tempot i plocket och slutföra orderhanteringen. Nu ökar vi bemanningen och förlänger arbetstiderna för att beta av inkomna order och snabbt komma till ett normalläge." Bolaget skriver också att de då låg 24 timmar efter, men hoppades vara i kapp efter helgen, något de alltså inte lyckats med.

Att Region Uppsala har gått upp i stabsläge innebär att man tillsatt en särskild ledningsfunktion just för den här situationen, med akut materialbrist. Mikael Köhler är beslutsfattare i den ledningen.

Kan ni åka ned på ICA och köpa toapapper om det behövs? 

– Ja, de skulle vi kunna göra, men jag har inte hört om något sådant initiativ här i Uppsala än. Det sägs dock att någon i Dalarna köpt blöjor på ICA för att klara krisen.

Ska patienter som exempelvis ska in på operation närmaste dagarna vara oroliga?

– Nej, vi har säkrat det närmaste dygnet, minst.

Enligt Mikael Köhler har Regionen i nuläget valt att gå tillbaka till såväl den gamla leverantören som till andra leverantörer för att få fram förbrukningsmaterial fort.  Han vill inte kommentera Apoteksjänst AB:s insats så här långt, eller spekulera i vad det här kan leda till på sikt.

– Vi har helt fokus på att klara situationen nu, säger han.

Chef för inköps- och upphandlingsenheten inom Region Uppsala är Petter Karlsson. Han är också ansvarig för de fem regionernas gemensamma varuförsörjning. Han säger att leverantören Apotekstjänst haft olika problem i uppstarten, med att bygga upp verksamheten på sitt centrallager i Uppsala, med it-system, och leveranssystem. Men samtidigt vill han i nuläget inte kritisera någon för problemen.

– Det är alldeles för tidigt att peka ut roten till det här och göra någon till det svarta fåret. Senare ska vi gå till botten med det i en ordentlig analys. Men nu koncentrerar vi oss på att lösa de akuta problemen.

Han säger att förberedelsetiden inför övergången till den nya leverantören varit lång, och att problemen ur det perspektivet är oväntade.

– Prognosen nu är att vi ska ha ett normalläge i början av nästa vecka. Fram till dess jobbar vi med massor av parallella spår för att få fram det material som krävs.

Vid 13.45 under torsdagen kom beskedet från Regionen att man som en säkerhetsåtgärd ställer in planerade operationer vid Akademiska sjukhuset från fredag morgon klockan 06.00, på grund av bristen på förbrukningsmaterial.

Vet du mer? Hör av dig till oss: 72018@unt.se eller 018-478 14 35.

Karta: Akademiska Sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!