"Apotekstjänst var inte redo för uppdraget"

Apotekstjänst var inte redo. Systemen hade inte testats i skarpt läge och it-systemen hade "barnsjukdomar". Det säger bolagets nytillträdda vd.

Som första tidning kunde UNT ta bilder på Apotekstjänsts nya vd, Örjan Frid.

Som första tidning kunde UNT ta bilder på Apotekstjänsts nya vd, Örjan Frid.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2019-10-24 12:27

Den 1 oktober bytte fem regioner leverantör av sjukvårdsmaterial till Apotekstjänst. I samband med detta uppstod en materialkris. Företagets vd Tomas Hilmo lämnade sin post i förra veckan till följd av krisen. 

På torsdagen stod det klart att Örjan Frid tar över uppdraget. Hans senaste uppdrag var som vd på Eniro. Han har en bakgrund inom företag som Sollentunamässan och it-företaget Dimension.

Den nye vd:n menar att "barnsjukdomar" i företagets it-system och en hög belastning från start har bidragit till krisen. 

– Det gick från 0 till 100 på en dag. Systemen hade inte testats under skarpa förhållanden. Vanligtvis brukar man implementera sådana här system gradvis, säger Örjan Frid.

Vad säger du om kritiken som riktats mot Apotekstjänst?
– Ansvarsfrågan kan diskuteras, och visst kan företaget ha gjort vissa fel. Min uppgift är dock att ta det här framåt.

Vad kan du om logistik när du kommer från Eniro?

– Jag har erfarenhet av att lyfta ett företag som har problem. Det lyckades jag med i Eniro, säger han.

Tidigare har all kommunikation med Apotekstjänst gått via företagets talesperson Eric Aronson, vd Tomas Hilmo har inte gått att nå. Den nye vd:n kommer dock inte att ducka för frågor, säger han.

– Jag snackar gärna med medier. Nu till en början är det Eric som styr detta, men jag kommer att ställa upp.

När UNT på tisdagen kom till Apotekstjänsts huvudlager i Uppsala tog det stopp i dörren. Företaget ville inte visa upp hur verksamheten såg ut. 

Fortfarande får vi inte göra något reportage eller prata med några av de anställda. När UNT ska ta bilder på den nya vd:n i Apotekstjänsts lokaler i Fyrislund i Uppsala får vi tydliga restriktioner om att vi inte får fotografera något annat än Örjan Frid och att vi bara får ta bilder på den plats som anvisas av kommunikationskonsulten Eric Aronson, med hänvisning till att man inte vill röja affärshemligheter.

Det vi kan se är att det pågår någon form av verksamhet i den del av lagret vi får se. Ett par truckar körs runt för att hämta pallar i lagergångarna. I en av gångarna skymtar ägaren Gerhard Versteegh förbi innan han försvinner bort.

Hur många anställda som är i tjänst finns det inga uppgifter om. Även denna dag är det många nyanställda som kommer för att börja jobba eller ska på anställningsintervju när UNT kommer dit.

Varför sådant hemlighetsmakeri. Tidigare har vi gjort reportage hos både Apotea och Postnord?

– Jag vill att vi ska vara transparenta. Just nu ser direktiven ut så här.

Är det inte du som bestämmer?

– Inte än. Jag har just tillträtt. De här direktiven kommer från ägarna och den gamla ledningen, säger Örjan Frid.

Samtidigt som Örjan Frid tillträdde sin post blev det också klart att den tidigare vd:n Tomas Hilmo kommer att jobba kvar inom företaget. Hilmo blir chef för grenen som sköter försäljningen av dosförpackade läkemedel. Ove Käll blir operativ chef för Apotekstjänsts försörjningsgren. Han har tidigare arbetat på Mediq, som hade ansvar för materialleveranserna till de fem regionerna innan Apotekstjänst tog över den 1 oktober.

– Jag träffade honom första gången i går, det är en bra kille med mycket erfarenhet, säger Örjan Frid. 

Den nye vd:n kan inte ge någon prognos för när krisen kan vara avhjälpt, men är optimistisk.

– Just nu ser det mörkt ut, men det är bara tillfälligt.

Örjan Frid, ny vd för Apotekstjänst.
Örjan Frid, ny vd för Apotekstjänst.
Vinst på 53 miljoner

Apotekstjänst ingår i Versteeghgruppen där det ingår flera bolag, bland annat ett kafferosteri och en videodistributör.

Omsättningen för Apotekstjänst var under 2018 ungefär 750 miljoner och resultatet en vinst på 53 miljoner.

I Apotekstjänst ingår två divisioner, en del som distribuerar dosförpackade läkemedel till flera regioner samt en del som levererar förbrukningsmaterial, i dag till fem regioner där Region Uppsala är en av dem.

Karta: Apotekstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!