Ingeborg Kindmark, Inger Österdahl och Henrietta Kindmark:

– Det känns lite magrare, men ingen katastrof. Man borde kanske hålla igen lite nu i januari. Eftertankens kranka blekhet kommer med jobbet och mörkret. Januari är den värsta månaden, det är kallt och tråkigt, säger Inger. ”

– Det hade varit roligare om det var snö, tycker Ingeborg.

Artikelbild

| Alma Joyce

– Först julklappar och sedan mellandagsrea. Det märks i plånboken, säger Henrietta.

Alma Joyce, Umeå:

– Jag har handlat mycket på rean, och sedan är det mycket utgifter i januari. Det brukar vara en ganska tråkig månad, man har ofta ont om pengar.

Ulla Engström, Malmö, med barnbarnet Simon Engström:

Artikelbild

| Simon Engström och Ulla Engström.

– Det är inga bekymmer. Jag gör som så att jag tar med mig barnbarnen ut på rean och köper julklappar åt dem nu i stället.

Jens Johannesson, Uppsala:

Artikelbild

| Jens Johannesson

– Nja, jag har inte förlustat mig så mycket. Vi köper bara julklappar till barnen, inte till var­andra. Det är ingen större skillnad mot andra månader.

Lars-Ove Lindgren, Uppsala:

Artikelbild

| Lars- Ove Lindgren

– Nej, jag har jobbat ett helt liv och aldrig varit sjuk. Jag har det bra alla månader, det bästa med januari är att gubbgympan börjar igen.

Ulrika Hansson, Umeå:

Artikelbild

| Ulrika Hansson

– Nej, jag är student så det är ingen större skillnad mot övriga månader. Jag kan tänka mig att det blir svårt om man spenderat väldigt mycket på julklappar.

Simon Westberg, Uppsala:

Artikelbild

| Simon Westberg

– Det är inga problem, har man en budget klarar man sig. Se till att alltid ha tre månadslöner på kontot. Jag gillar januari, känns som en nystart.

Sarah Wennbom, Östhammar, och Daniel Färdigs, Uppsala:

Artikelbild

| Sarah Wennbom och Daniel Färdigs.

– O ja, säger Daniel.

– Man har varit ledig och spenderat mycket på julklappar och nyårsfirande, nu är det hård ranson som gäller. Man får göra storkok, säger Sarah.

Artikelbild

– Det blir linssoppa, men det är gott. Man borde planera sina utlägg i förväg och så, men det blir inte av, det är samma sak varje år, säger Daniel.