Ingeborg Staxäng och Noomi Brännkärr har just gått ut ettan på gymnasiet. Men sommarlovets första månad har hittills varit mer jobb än lov. Förberedelserna för modevisningen på Grand är på sluttampen och det ligger kläder spridda över hela lägenheten. De håller just på att plocka ihop de sista outfitsen.

– Vi fick idén på en föreläsning och tänkte att det ska vi göra, säger Noomi Brännkärr.

– Vi är väldigt intresserade av mode båda två. Men vi gör det också för miljöns skull. Kläder har en så stor miljöpåverkan, säger Ingeborg Staxäng.

Artikelbild

| Noomi Brännkärr och Ingeborg Staxäng förbereder modevisning med bara second hand-kläder.

Modevisningen är deras feriejobb och ligger inom ramen för kommunens Rookie Startup, ett projekt där ungdomar får starta företag under sommarlovet. En del av kläderna som visas är lånade, men det mesta har de smalat in från privatpersoner.

– Vi fick in väldigt mycket kläder, säger Ingeborg Staxäng.

Sjutton modeller kommer att visa totalt sextio outfits. Det som blir över säljs i anslutning till modevisningen. Det kommer även en hel del av det som syns på catwalken att göras.

De båda tycker att det är konstigt att inte fler handlar second hand. Mycket av det som syns hos de stora klädkedjorna just nu var nämligen inne på 80 och 90-talet och är lätt att hitta i second hand-butiker.

Artikelbild

| Noomi Brännkärr och Ingeborg Staxäng driver företag som sommarjobb. Modevisningen med bara second hand-kläder arrangerar de för att få upp intresset för begagnat.

– Det är dessutom billigare och ofta bättre kvalitet, säger Ingeborg Staxäng.

Visningen är öppen för alla och de hoppas på blandade åldrar i publken.

– Vår dröm är en lång kö, säger Noomi Brännkärr.