Minusgraderna väntas hålla i sig de kommande dagarna. Det innebär att risken för halka är fortsatt stor, både på bilvägarna och för gångtrafikanter.
Den här veckan har man på närakuten Samariterhemmet och Akademiska sjukhuset tagit emot runt 120 personer som skadat sig i halkolyckor. 35 till 40 av de fallen har lett till operation.
– Då har vi också reducerad kapacitet med tanke på julledigheten, säger Karin Bernhoff, ortoped på Akademiska sjukhuset.
Har ni märkt av fler fallolyckor hos er i år?
– Väldigt många fler, särskilt kring nyårsafton och de två senaste dagarna. Det har genererat mycket arbete för oss.
Vintern 2010 skedde det väldigt många fallolyckor. Då införde man en beredskapsplan då akuten blev överbelastad. I dag kan närakuten på Samariterhemmet avlasta akuten, och Akademiska tar hand om de personerna som behöver opereras. Ortopedkliniken på Akademiska sjukhuset har nu behövt flytta på inplanerad kirurgi för att göra plats för de mer akuta fallen.
Den vanligaste patienten som kommer in med fraktur efter halkolycka är någonstans mellan 45 och 65 år.
– De äldre mellan 75 och 80 år är kloka när det blir sånt här väder, de stannar inne och ber någon handla åt dem, så där ser vi inga större effekter. Men de yngre medelålders är ofta yrkesföra, har bråttom och är ute och rör sig och faller och bryter mest, säger hon.
Handledsfrakturer är den vanligaste skadan, därefter kommer fotledsfrakturer. En del av dessa skador går att gipsa men om benet har hamnat snett så måste man operera. Anledningen till att de får in många handledsskador beror på att man tar emot sig med handen i stället för att ramla på höften eller huvudet. Det är i grunden något bra.
– Sen har man ett skelett som är lite tunnare än när man är 19 år, säger Karin Bernhoff.
För att skydda sig mot frakturer tipsar Karin Bernhoff om att man kan införskaffa broddar, och se till att gå där det är sandat. Det kan också vara en idé att träna sin balans genom att stå på ett ben och att hålla sig fysiskt aktiv – då får man bättre förutsättningar att parera fall och bättre reflexer.
Hon vill poängtera att det inte bara är personer i en viss ålderskategori som halkar. Därför är broddar en bra idé oavsett ålder, och hon tycker att försäkringsbolagen borde bjuda på broddar som marknadsföring inför vinterhalvåret.
– Broddar är inte bara för gamla tanter, säger hon.