1,6 miljarder plus – trots pandemin

Nästan 1,6 miljarder plus. Trots coronapandemin gör Uppsala kommun ett ovanligt bra resultat för 2020. Men Vänsterpartiet ifrågasätter att pengar läggs på hög.

Erik Pelling (S), Fredrik Ahlstedt (M), Tobias Smedberg (V) och Mohamad Hassan (L) är alla kommunalråd i Uppsala.

Erik Pelling (S), Fredrik Ahlstedt (M), Tobias Smedberg (V) och Mohamad Hassan (L) är alla kommunalråd i Uppsala.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2021-04-10 05:00

För femte året i rad gör Uppsala kommun ett överskott. Inräknat både nämndernas och de kommunala bolagens verksamhet, exempelvis Uppsalahem och Uppsala Vatten, handlar det om 1 589 miljoner kronor plus på kontot. Justerat för intäkter av engångskaraktär, så som statsbidrag och försäljning av fastigheter, rör det sig om ett överskott på 657 miljoner. Av dem omfattar 345 miljoner kommunens kärnverksamhet.

Resultatet är bättre än vad kommunen budgeterade för innan pandemin.

– Jag är nöjd. Att vi gör ett bättre resultat än väntat beror dels på att regeringen skjutit till pengar till välfärden på grund av pandemin, dels på att vi har sålt stora delar av kommunens industrifastigheter, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

undefined
Erik Pelling (S).

För kommunens del väntar bygge av nya skolor, förskolor och äldreboenden framöver. Då behövs det pengar i fickan, säger Pelling. Trots kommande investeringar och låga räntor har man under året valt att betala tillbaka på kommunens lån. I dag ligger låneskulden på 74 196 kronor per invånare, jämfört med 77 199 kronor under 2019.

– Vi kommer att behöva fortsätta låna, men det måste göras på ett ansvarsfullt sätt. Om låneskulden blir för stor och räntan plötsligt ändras kan det bli väldigt kostsamt. Avyttringarna som gjorts av fastigheter är ett sätt att minska skulden, säger Pelling.

undefined
Fredrik Ahlstedt (M).

Fredrik Ahlstedt (M), andra vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker dock att kommunens låneskuld fortfarande är oroväckande hög.

– Det är viktigt att vi inte tappar tempo i försäljningen av fastigheter nu, eftersom vi ser att det ger resultat. Moderaterna vill också ha fokus på omstart Uppsala. Därför yrkade vi och KD på att kommunen ska återbetala avgifter för tillsyn av serveringstillstånd till restauranger.

undefined
Mohamad Hassan (L).

Från resultatet kommer 660 miljoner att avsättas i en fond, som ska fungera som en slags buffert i sämre tider.

– Det är inte säkert att staten står där när det krisar nästa gång eller att vi har tillgångar att sälja då. För att kunna tillgodose grundläggande servicebehov och parera svängningar även framöver behöver vi den här bufferten, säger Mohamad Hassan (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men Vänsterpartiets Tobias Smedberg ifrågasätter minoritetsstyrets strategi. Framförallt är han kritisk till att äldrenämnden gör ett överskott på 51 miljoner kronor, trots den påfrestning som pandemin inneburit för äldreomsorgen.

undefined
Tobias Smedberg (V).

– Det måste finnas en balans mellan välfärd och överskott. Välfärden är under extrem ansträngning under pandemin. 51 miljoner hade gjort jättestor skillnad inom äldreomsorgen, i stället väljer man att lägga de pengarna på hög.

Det var inte bara äldrenämnden som gjorde ett positivt resultat under 2020. Utbildningsnämnden i Uppsala gick plus 141 miljoner kronor, arbetsmarknadsnämnden 18 miljoner, omsorgsnämnden 16 miljoner, kulturnämnden 4 miljoner, gatu- och samhällsmiljönämnden 26 miljoner, plan- och byggnadsnämnden 14 miljoner. Räddningsnämnden samt överförmyndarnämnden gick båda plus 2 miljoner kronor, medan socialnämnden och idrotts- och fritidsnämnden backade 45 respektive 6 miljoner.

De kommunala bolagen redovisade ett överskott på 304 miljoner kronor.

För att hantera konsekvenserna av pandemin fick Uppsala kommun under fjolåret statsbidrag på 433 miljoner. Staten kompenserade även för andra ökade kostnader i spåren av pandemin, exempelvis sjuklönekostnader.

Årsbokslutet debatteras på kommunfullmäktige 26 april.

Årsbokslut 2020

Det samlade resultatet för hela Uppsala kommunkoncern, det vill säga inklusive de kommunala bolagen, blev 1 589 miljoner kronor för 2020.

Justerat för så kallade jämförelsestörande poster, exempelvis fastighetsförsäljningar och statsbidrag, blev resultatet 657 miljoner kronor för hela kommunkoncernen. 

345 miljoner omfattar kärnverksamhet som exempelvis skola, äldreomsorg och gata.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!