Totalt åt ett 50-tal personer av fisken och ungefär en tredjedel av dem drabbades av symptom som ansiktsrodnad, yrsel, hjärtklappning och illamående.
– Symptomen är typiska för histaminförgiftning och beror på att fisken förvarats i fel temperatur någonstans i kedjan, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoinspektör vid miljöförvaltningen på Uppsala kommun.
Hon betonar att det inte alls är säkert att restaurangen har gjort något fel. Fiskköttet kan ha förgiftats redan vid landningen eller någon annanstans i kedjan innan den levererades till restaurangen i Uppsala.
Borgens krögare Mats Ekizean berättar att han serverat totalt 47 portioner av den halstrade makrillen. Alla i personalen åt av den men inget mådde dåligt.
– Vi är förvånade och chockade efter det som hänt. Tills vidare avvaktar vi resultatet av provtagningen, säger han.
Yvonne Linné säger att miljöförvaltningen nu arbetar med fallet och att man har inspekterat restaurangköket och gjort en provtagning.
Enligt henne kan förutom makrill även tonfisk och smörfisk orsaka histaminförgiftning. Hädanefter är ingen av dessa tre fiskar aktuella på Borgens meny, uppger Mats Ekizean.