I bottenvåningen på Uppsalahems nya bågformade hus, mittemot köpcentret och skolan, ligger Stenhagens nya vårdcentral. I måndags, den första dag då det gick att boka tid, blev alla tider för premiärdagen fredag snabbt uppbokade.
– Äntligen öppnar vi här! Behovet är stort, jag har haft många patienter som frågat efter en vårdcentral i Stenhagen, säger verksamhetschefen Camilla Forsberg Fryckstedt, medan hon visar runt i de ljusa lokalerna där urpackade flyttkartonger ligger tillplattade i travar i väntan på att städas bort inför öppnandet.
Stenhagen har i dag 6 000 invånare, och växer snabbt. Den närmaste vårdcentralen ligger i Flogsta, som med sina närmare 14 000 listade patienter är en av stans största och en av de med hårdast tryck. En vårdcentral har varit efterfrågad av Stenhagenborna i många år – och länge utlovats av politikerna. I oktober år 2000 meddelade landstinget att stadsdelen skulle få en vårdcentral. Men brist på pengar samt lämpliga lokaler har skjutit frågan på framtiden.
En granskning av vårdvalsreformen har visat att privata vårdgivare helst etablerar sig i välbärgade områden; Luthagen är ett sådant exempel, där invånarna kan välja mellan flera vårdcentraler. Andra områden har en eller ingen vårdcentral. Från landstingspolitikernas håll har viljan att starta en vårdcentral i Stenhagen dock varit stor, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP) som också är på plats och spanar in de nya lokalerna:
– Vi hade som vallöfte att starta en vårdcentral här i Stenhagen. Det är fler partier som drivit frågan, men det har varit svårt att hitta bra lokaler.
Stenhagens vårdcentral blir dock ingen egen enhet, utan en filial till vårdcentralen i Flogsta. Två läkare, en sjuksköterska och en sjukgymnast kommer att finnas på plats. Egentligen skulle vårdcentralen ha öppnat i maj, men man lyckades inte rekrytera personal i tid. Rekrytering av en distriktssjuksköterska pågår fortfarande och efter årsskiftet hoppas man också kunna öppna en barnavårdscentral och mödravårdscentral här.
– Det är möjligt att vi framöver även kommer att ha psykolog här vissa dagar. Men vi börjar småskaligt för att se vilka behov som finns, säger Camilla Forsberg Fryckstedt.
Den utbredda bristen på allmänläkare och distriktssköterskor gör att patienter på vissa håll får vänta på en läkartid. Vid Flogsta och Årsta vårdcentraler, som tidvis haft sämst tillgänglighet i Uppsala, var det förra hösten bara drygt 60 procent av patienterna som fick träffa en läkare inom vårdgarantins sju dagar. Men den personalbristen är på väg att lösas nu, enligt Camilla Forsberg Fryckstedt.
– Vi har lyckats bra med rekryteringen och är i både Flogsta och Stenhagen välbemannade på alla tjänster utom distriktsskötersketjänsten.