2007 toppår för Uppsalahandeln

Handeln i Uppsala län hade ett rekordår 2007, visar ny statistik från Svensk Handel. Detaljhandeln ökade med fyra procent i länet, lika mycket som i huvudorten Uppsala kommun.

Foto: Rolf Hamilton / Arkiv

Uppsala2008-11-07 06:00
Sammanställningen för handelns rekordår kommer paradoxalt nog mitt i brinnande kris och lågkonjunktur. Svensk Handel gör också bedömningen att 2008 blir tuffare. Nya projekt kan behöva vänta med etablering, låga priser blir viktigare och handelsområden med få unika butiker kan få ett tapp.
Men faktum kvarstår att 2007 var ett mycket bra handelsår. Låga räntor, stabila priser, lägre skatter och högre löner bidrog till att hushållen hade mer att röra sig med. För Uppsala län bidrog också befolkningsökningen, 3 600 personer till att den totala omsättningen steg med 180 miljoner kronor.

Detaljhandeln omsätter elva miljarder kronor och har 7 150 anställda i länet. Det är bra, men potentialen är ännu större, anser Magnus Kroon på Svensk Handel.
- Uppsala har ett bra läge. Närheten till Stockholm kan ses som ett problem, men också en möjlighet. Det gäller till exempel att bedriva handel som attraherar alla pendlare.
Tillgänglighet på helgerna och satsning på citykärnan är exempel på åtgärder. Magnus Kroon tycker att Uppsala, i likhet med många städer, satsar för lite inne i city.
- Jämfört med miljardsatsningarna i Gränby och Boländerna är det inte mycket.

Satsningar på logistik (parkeringar och kollektivtrafik) och spektakulära mötesplatser måste också till för att Uppsala ska nå den fulla potentialen, anser han.
- Och så ska man nischa sig, samla handeln inom ett område. Att Boländerna satsat på hemmet är jättebra och där kan fler följa efter, säger Magnus Kroon.
Kommunerna måste också satsa mer på att locka utländska turister, anser han.
- Vi tänker för lite på att profilera oss utomlands. Vem finns i andra änden på en nyöppnad flyglinje? Utländska besökare satsar 37 procent av sina utlägg på shopping.
Annacarin Hultberg, Svensk handel i Uppsala, säger att handlarna känner oro för lågkonjunkturen.
- Visst är man bekymrad över ökad arbetslöshet. Det finns också stora lager på vissa håll, som kläder, och försiktighet i inköpen.
- Samtidigt kan de flesta se bortom lågkonjunkturen, mot vändningen. Nyetableringar görs också som planerat och vår undersökning visar att man tror att julhandeln går lika bra som vanligt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om