222-årig gränssten funnen i Eriksberg
Med hjälp av Carl von Linné, gamla kartor och lite tur, hittade Uno Westerlund gränsstenen från 1787.- En dag när jag postat ett brev gick jag ut och letade, säger Uno Westerlund.
En gång i tiden kan stenen ha varit rest, säger Uno Westerlund som här mäter stenens längd till två alnar (cirka 120 centimeter), precis som dokumentet från 1787 säger.
Foto: Hans E Ericson
Historien bakom stenfyndet började med ett hembygdsintresse. Uno Westerlund är pensionerad historiker, ursprungligen från Norrbotten men numera boende i Eriksberg i Uppsala.
- Jag letade upp människor som ville delta i en studiecirkel om Eriksberg, berättar han.
Studiecirkeln hittade upplysningar om en gränssten som skulle finnas i närheten. Den skulle markera platsen där tre områden gränsade till varandra: Ekeby, Norby och Uppsala stads ägor. Stenen var dock försvunnen.
Carl von Linné hjälpte till med den första pusselbiten. En av vandringarna han företog sig runt Uppsala passerade nuvarande Eriksberg och "Norby helfviti", ett kärr på vägen ut mot Gottsunda.
Samma kärr nämns i anteckningarna om en så kallad skiftesförrättning 1787, alltså en uppmätning av marken för att se exakt var gränserna mellan byarna gick. I samma anteckningar beskrevs både själva gränsstenen och var den låg i förhållande till Norby kärr. Men kärret dikades ut på 1800-talet och fanns inte kvar längre.
- I en broschyr om Linnés vandringar stod det att "platsen för kärret kunde 2003 beläggas till Ekebys egnahemsområde", säger Uno Westerlund.
När Norby helfviti väl lokaliserats, använde sig Uno Westerlund av anteckningarna från 1787 för att hitta den exakta platsen för gränsstenen.
Jan Helmer Gustafsson, antikvarie på länsstyrelsen i Uppsala län, har tittat på stenen och säger att det är "fullt möjligt" att det är den rätta stenen som nu hittats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!