250 fastighetsägare vill inte byta adress

Omkring 250 fastighetsägare på landsbygden i Uppsala kommun har överklagat förslagen på nya adresser som kommunen skickat ut. Totalt 15 000 fastigheter utanför staden kommer att få ändrade adresser.

Uppsala2005-10-27 23:52
Uppsala kommun har hittills skickat ut förslag på nya adresser till cirka 5 000 hushåll och fritidsboende, en tredjedel av alla fastigheter på landsbygden.
Flera adressater som kontaktat UNT har fått uppfattningen att den gamla adressen redan ersatts, utan möjlighet att klaga på beslutet.
Enligt stadsingenjör Lars Karlsson på kommunens stadsbyggnadskontor var det olyckligt att Postens följebrev sändes ut tillsammans med förslagsbrevet.
I fortsättningen skickas Postens brev först när adressbeslutet vunnit laga kraft, efter eventuellt överklagande.
Trots oklarheterna har hittills cirka 250 fastighetsägare svarat med synpunkter på adressförslagen. Många är upprörda och anser att deras vedertagna gårds- eller fastighetsnamn förvanskats eller nonchalerats. Kommunen behandlar svaren som formella överklaganden och ska nu ta ställning till vart och ett av dem.
— Vi ska titta igenom vad som kan motivera deras synpunkter, säger Lars Karlsson. Byar kan ha slagits samman och gamla namn kan ha levat kvar utan att vi vet om det.

Äldre kartor
En tumregel är att namn som finns på äldre allmänna kartor kan komma att godkännas.
— Brandkår och polis ska kunna knappa in adressen på GPS-mottagare och få ett exakt besked om var bostaden ligger. Kommunerna kommer lättare att kunna planera behovet av skolor och förskolor när man vet mer exakt var människor bor, säger Lars Karlsson.

UNT-fakta


Riksdagen har beslutat att all bebyggelse i Sverige ska ha en unik adress, så kallad belägenhetsadress, som används i centrala register och av myndigheter. Principen för adresser på landsbygden är att de innehåller bynamnet och eventuellt bebyggelse- eller gårdsnamn. Till varje adress läggs också ett nummer. Tidigare kunde fastighetsägare komma överens med Posten om adressen. I Uppsala kommun utförs ändringarna av Stadsbyggnadskontoret i samarbete med Lantmäteriverket. Arbetet startar på landsbygden, där alla adresser beräknas ha ändrats vid halvårsskiftet 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om