Kontaktdagarna är enligt arrangörerna Sveriges största arbetsmarknadsmässa för ekonomer, medievetare och systemvetare. I Ekonomikum fanns 60 företag på plats för att möta de 3 000 studenter som sökt sig till tvådagarsmässan.
– Syftet är att skapa kontakter mellan företagen och studenterna. En del företag har i förväg bokat upp studenter de vill träffa för enskilda samtal, berättade Agnes Burell från studentkåren Uppsalaekonomerna som ligger bakom arrangemanget.
– Kontaktdagarna är en viktig mötesplats, många studenter har fått anställning efter att ha träffat företagsrepresentanter här, sa Daniel Jansson, en av projektledarna.
Det var 37:e gången som Kontaktdagarna genomfördes och i år var temat social hållbarhet. Företag som inte har minst två kvinnor i styrelsen hade inte fått någon inbjudan och även miljötänk genomsyrade tillställningen.
Endast vegetarisk mat serverades till deltagarna och istället för blommor till föreläsarna sattes en slant in på Erikshjälpen. Företagen uppmanades att inte dela ut gåvor tillverkade i plast samt att klimatkompensera resan till Uppsala. Företagsföreträdare som kom med tåg till Resecentrum erbjöda hämtning med miljöbil.
– Vi använder återvinningsbara material i så stor utsträckning som möjligt. Till exempel är ballongerna här på väggen förslutna med klämmor så att ballongerna går att använda igen, uppgav Daniel Jansson.
Ekonomikums lokstallar sjöd av samtal och i hörsalarna intill pågick föreläsningar. Klädföretaget Odd Mollys grundare Per Holknekt gjorde ett bejublat framträdande där han uppmanade åhörarna att visa kärlek i vardagen.
Självutlämnande berättade han om den hemska upplevelsen när han kysste en flicka för första gången. Han var upp över öronen förälskad i flickan som efteråt berättade hur mycket hon ångrat sig och hur ful han var när han log.
– Det tog så hårt att jag inte låter mig fotograferas när jag ler.
– Var snälla mot varandra, betonade Per Holknekt. I bugetpapperen brukar jag skriva in kostnaden för att vara snäll: noll kronor.