30-gräns ännu i malpåse

Beslutet att införa lågfart i Uppsalas bostadsområden har förlorat styrfarten. Inget område har ännu skyltats om efter beslutet.I Stockholm valde politikerna en billigare och snabbare väg för att sänka hastigheterna.

Uppsala2005-04-23 00:00
Det tog två år från beslut till genomförande av 30-gräns på Stockholms lokalgator. Motsvarande ombyggnad till lågfart hade blivit alltför dyrt och tagit för lång tid, enligt beslutsfattarna.
Beslutet om hastighetsbegränsning till 30 km/tim togs av politikerna i april 2003. Regeln infördes i februari i år.
I hela Stockholm gäller nu 30-gräns på alla lokalgator i bostadsområden, inklusive innerstaden. 30-gränsen gäller dygnet runt och omfattar alla, både privat- och nyttotrafik.
Förändringen har genomförts utan ombyggnader med väghinder eller andra fartsänkande åtgärder. Totalt 2000 förbudsskyltar (30-skyltar) har monterats. Kostnaden beräknas till fem miljoner kronor. Beslutet har föregåtts av en stor informationskampanj som kostat fyra miljoner kronor.
— Vi förväntar oss en minskning av personskadorna med mellan tio och femton procent. Motsvarande effekt med ombyggnader skulle ha blivit mycket dyrt och dröjt lång tid, säger trafikingenjör Annika Feychting vid Stockholms stads gatu- och fastighetskontor.

Säkerheten viktigast
Enligt statistik från förvaltningen dör de flesta gångtrafikanter som blir påkörda av en bil i 50 km/tim. Om hastigheten i stället är 30 km/tim överlever 90 procent. Säkerheten är huvudskälet till åtgärden i Stockholm. Trafikens medelhastighet beräknas minska med runt fem kilometer per timme, till cirka 35 km/tim.
Av tid- och kostnadsskäl har stadens trafikexperter eller politiker inte sett större ombyggnader som ett alternativ. Med ett samlat genomförande av 30-gräns anses genomslaget bli stort. En utbyggnad till lågfart i samma skala har bedömts ta minst 20-30 år.
Fördelen med ombyggnader är enligt Annika Feychting att de tvingar ner hastigheterna mer än enbart sänkta fartgränser och att färre poliskontroller krävs.

FAKTA
En majoritet i Uppsalas gatunämnd beslutade i december 2004 att införa lågfart i vissa bostadsområden, reglerad via ett särskilt trafikmärke. Skylten är ett så kallat upplysningsmärke med texten "max 30 km/tim" på blå botten.
Enligt vägmärkesförordningen används märket där "sådana åtgärder vidtagits för att begränsa hastigheten så att det inte är lämpligt att hålla en högre färdhastighet än 30 km i timmen." De åtgärder lagen syftar på är till exempel vägbulor, blomlådor eller avsmalnad vägbana.
Av beslutet framgick också att förändringarna i gatumiljön ska ske "på de ekonomiska förutsättningar som gäller".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om