Glasögon, tandläkarbesök, kläder och julklappar till barnen. Det är exempel på önskemål bland de cirka 300 ansökningar som inkommit till kommittén för utdelning från donationsstiftelserna. Fredagen var sista dagen för att lämna in en ansökan. Marie-Louise Sandberg, som tagit emot ansökningarna på kommunledningskontoret, märker att donationsstiftelser inte spelat ut sin roll:
– Det är väldigt många här i samhället som hamnar utanför. Även om man har bostadsbidrag så kan man ha en annan problematik, till exempel att man behöver pengar till en medicin som ligger utanför högkostnadskortet.
Stiftelserna har begränsade resurser att granska trovärdigheten bakom varje ansökan.
– Vi kan göra stickprovskollar, men i huvudsak litar vi på att den sökande talar sanning, säger kommitténs sekreterare Silja Marandi.
Bland de sökande finns hemlösa, pensionärer med lägsta pension, ensamstående kvinnor med barn och unga arbetslösa. Totalt väntas årets bidrag uppgå till 332 000 kronor, men för varje enskild sökande handlar det i slutändan om cirka 500 till 1 500 kronor som betalas ut lagom till julen. Möjligheten att ansöka om bidrag har marknadsförts i tidningar och på kommunens egna informationskanaler.
Uppsala kommun har ett tiotal olika stiftelser att förvalta. Alfred och Margareta Norhagens stiftelse ska ge hjälp åt äldre personer och Engla Goudés stiftelse riktar sig till behövande kvinnor. Vissa stiftelser har mycket specifika ändamål, till exempel är Augusta och Per August Petterssons stiftelse i första hand till för behövande i Åkerby och Ellen Envalls stiftelse riktar sig särskilt till äldre kvinnor som varit anhörigvårdare.
– Om det finns villkor som vi inte längre kan uppfylla så begär vi att få dem förändrade, säger Ann-Marie Petersson (M) som är kommitténs ordförande.
En sådan ansökan ligger för närvarande för prövning hos Kammarkollegiet och handlar om en stiftelse som kom till före bostadsbidragets införande och ville hjälpa till med att ordna fram billiga arbetarbostäder. Kommunen bedömer inte orsakerna bakom den ekonomiska kris som den sökande befinner sig i.
– Vi tittar nog mer på vad man har att leva på. Det finns alltid de som är fattiga på något sätt och som hamnar vid sidan av samhällets skyddsnät, säger Ann-Marie Petersson.
Ansökningarna behandlas vid ett sammanträde 5 november. De sökande väntas få besked före jul.