38 kommuner jämförs: Uppsala dyrast att bo i för villaägare
Uppsala är den i särklass dyraste kommunen att leva i om man bor i villa. Det framgår av en jämförelse mellan 38 kommuner som Föreningssparbanken har gjort.
Institutet har jämfört levnadskostnaderna för en familj med två små barn i villa i 38 svenska kommuner. Efter boendekostnad och andra kostnader är det Uppsalafamiljen som är den stora förloraren. 1 540 kronor har familjen kvar efter alla nödvändiga utgifter.
- 1 540 kronor är inte mycket och man kan fråga sig vad det ska räcka till. Det är från de pengarna man ska ta semestrar, nöjen och veckopeng till barnen, säger Maud Åhlund.
Bara Lindingö dyrare
Samma villa har prissatts i de olika kommunerna. Uppsalavillan för 2,4 miljoner blev den näst dyraste, bara Lidingö utanför Stockolm blev dyrare med 3,8 miljoner kronor. Billigast i jämförelsen är Töreboda, där kostar samma hus 490 000 kronor.
- I Uppsalas fall kan det vara närheten till Stockholm och att många pendlar som drar upp priserna. Samtidigt är lönerna för dem som arbetar i stan kanske något lägre eftersom många jobbar inom den statliga sektorn.
I förhållande till medianinkomst kostar en villa i Uppsala 5 årslöner för två personer, även där är det bara Lidingö som är före bland de undersökta kommunerna. Ett högt pris för boende orsakar också en hävstångseffekt som gör att även kringkostnaderna stiger. Fastighetsskatt och underhåll är exempel på sådant som stiger i samband med huspriserna.
- Man kan fråga sig hur man ska råd med att underhålla villan när den kostnaden är beräknad till 1 400 kronor i månaden i genomsnitt, säger Maud Åhlund.
Höga löner kompenserar inte
- Framför allt undrar man hur de här familjerna ska bygga upp ett sparande.
En slutsats i rapporten är att högre levnadskostnader inte kompenseras av högre löner på de olika orterna, och Uppsalas fall är det väldigt tydligt. Ett prisfall på villor får mycket större konsekvenser i Uppsala än på många andra ställen för den som av olika skäl kanske måste sälja sitt hus. I takt med att belåningsgraden på huset ökar, blir också risken för att bli kvar med lån även efter en försäljning större.
- Man kanske ska fundera på om det inte är värt att flytta till en annan ort, även om det innebär en lägre lön, när man ser vad det innebär för levnadsstandarden, säger Maud Åhlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!