4 000 svenskar lever med ny njure
Cirka 4000 svenskar lever i dag med en transplanterad njure.Medfödda njursjukdomar - som tvingat Daniel Westling att genomföra en njurtransplantation - är ovanliga.
- Nästa vanligast är transplantation på grund av diabetes. Men vi förväntar oss att åldersdiabetes ska öka så det kan bli den vanligaste orsaken i framtiden, säger Torbjörn Linde verksamhetschef vid specialmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Den tredje vanligaste anledningen till transplantation är cystnjursjukdom, en sjukdom som bildar vätskefyllda hålrum som förstör njuren.
- Transplantationer på grund av medfödda missbildningar i njurarna är ovanliga. Ofta upptäcks de i tid redan på barnavårdscentralerna och kan behandlas, säger Torbjörn Linde.
Akademiska sjukhuset genomför ett 70-tal njurtransplantationer varje år.
Hur stora är riskerna?
- Det finns alltid en risk med att operera en patient med nedsatt njurfunktion. Efter själva operation måste patienten ta mediciner livet ut för att inte kroppen ska stöta bort det nya organet. Medicinen sätter ned immunförsvaret kraftigt under det första året. Sedan kan doserna trappas ned och då minskar effekterna, säger Torbjörn Linde.
En person som inte drabbas av följdsjukdomar kan förväntas nå normal livslängs med en transplanterad njure.
De flesta njurar kommer från avlidna personer. Runt 120 patienter får årligen sina organ från levande donatorer.
- Oftast från en släkting eller mycket nära vän. Vi kartlägger alltid vänskapsbanden så att en donation sker av godhjärtade skäl. Man får inte betala en annan för att donera ett organ, säger Torbjörn Linde.
Den första njurtransplantationen genomfördes i Sverige på Serfimerlasarettet i Stockholm 1964. Fem år senare gjorde den första vid Akademiska sjukhuset.
Totalt lever i dag 8 000 personer i Sverige antingen med en transplanterad njure eller med dialys.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!