5 tips till tonårsföräldrar inför valborg
Foto: UNT/Arkiv
Ju längre din tonåring skjuter upp alkoholdebuten, desto bättre. Ett sätt att nå dit är att du pratar om alkohol och riskerna med att dricka sig berusad. Börja tidigt, redan i 12-13-årsåldern. Det är ingen idé att prata om alkoholens skadeverkningar kvällen innan valborg.
Vissa tonåringar är lätta att diskutera med, andra sluter sig och stänger in sig på sitt rum. Forskning visar att barn som har en nära relation till sina föräldrar klarar sig bäst. Prata med ditt barn med värme, tydlighet och engagemang lite då och då. Diskutera, lyssna och sätt dig in i ditt barns liv. När det passar, säger du att det inte är ok att dricka alkohol. Även en förälder med eget alkoholmissbruk har rätt att ta avstånd från att ens barn dricker. Det är alltid bra att själv ta reda på fakta, till exempel att ju mer och tidigare i livet ungdomar dricker alkohol desto större är risken att råka ut för olyckor och våldsbrott. Tonåringar har svårare än vuxna att bedöma konsekvenserna av sitt drickande.
Du kan också berätta om dina egna erfarenheter, du har ju också varit ung. Kanske om hur dåligt du mådde första gången du kom hem full eller om en kompis som råkade illa ut.
@Brödtext:Förklara varför du är orolig. Om du bara säger nej, förstår ditt barn inte vad du menar.
2. Så sätter du gränser.
Regler som gäller för dig: Köp inte ut, bjud inte på sprit hemma och acceptera inte att ditt barn dricker alkohol innan de fyllt 18 år. Berätta också om hur farligt det är med hembränt. Var tydlig med att äldre syskon inte får köpa ut sprit och föregå själv med gott exempel. Aktuell forskning visar att din egen attityd till alkohol har stor betydelse.
Det är alltid bra att hålla koll på vilka barnen umgås med. Be om telefonnummer, det är inget konstigt att vilja veta vilka kompisar ditt barn umgås med. Och tipsa tonårsflickor att hålla ihop, så att ingen försvinner och riskerar att hamna i trubbel.
En bra idé är att komma överens med andra föräldrar om vilka regler som ska gälla. Det är lättare att stå på sig om alla säger samma sak och slippa argumentet "alla andra får ju...". Men det finns inga "rätta tider". Barn mognar olika fort och tiderna avgörs ju också av vart de ska. Är det till någon arrangerad fest kan det vara mest schyst att barnet får stanna tills det är slut.
Vill din tonåring sova över hos en kompis? Prata med kompisens föräldrar och kolla att det stämmer. Kom överens om gemensamma tider och annat. Om inte det går, var tydlig med att det är du som är förälder, du har rätt att bestämma. Föräldrar som tycker olika gör barnet förvirrad. Prata ihop er om vart gränsen går, även om ni skilt er. Och kom ihåg att lita på din egen känsla om vad som är rätt och fel.
3. Så firar du själv valborg.
Är du bortbjuden eller tänkt resa bort? Ska du ha vänner hemma på middag och själv dricka?
Det är bara du själv som kan avgöra vad som känns bra, utifrån hur väl du känner ditt barn. Om det känns rätt, var ute på stan du också, Ju fler vuxna på stan, desto bättre. men snoka inte reda på var ditt barn befinner sig. Det är bättre att hålla kontakt med varandra på mobilen. Slå en signal så ofta som det känns bra, utan att du lägger dig i för mycket. Du kan också gå ihop med andra föräldrar och nattvandra. Då ser du vad som händer ute på stan och hur andra ungdomar har det.
Ett allmänt råd är att åtminstone en förälder kan ställa upp och skjutsa. Barnet ska känna att du finns till hands om det händer något.
Många tonåringar vill att föräldrarna sitter uppe och väntar, även om de inte säger det rakt ut. Annars kan ni komma överens om att ditt barn kommer in och väcker dig. Om din tonåring inte kommer hem och du har ringt runt till alla andra föräldrar, ge dig ut och leta. Det visar att du bryr dig.
Ett helt annat alternativ kan faktiskt vara att hitta på något tillsammans med hela familjen och locka med det. Varför inte involvera alla i något helt annat?
4. Så agerar du när olyckan är framme.
Du har försökt så gott du kan och pratat med ditt barn enligt konstens alla regler. Ändå kommer polisen hem med din fulla 15-åring när du själv sitter och käkar en god middag på kvällen. Eller så ringer sjukvårdspersonal från akuten och talar om att ditt barn har blivit magpumpad.
Regel nummer ett är att inte drabbas av panik och skrika och skälla på ditt barn. Det tjänar ingenting till att sätta i gång med ett korsförhör, för då blir det omöjligt att kommunicera.
Om inte polisen kommer hem med din tonåring, hämta upp ditt barn där han eller hon befinner sig. Har du själv druckit får du skicka efter en taxi eller be någon annan vuxen utan sprit i kroppen att hämta.
Vänta med diskussionen till dagen efter. Stoppa om ditt barn i sängen, ge något att dricka och sätt fram en hink eller bunke vid sängen att kräkas i.
@Normal (Web):Det finns de som tror att tonåringar som blir bjudna på öl och vin hemma lär sig hantera alkohol bättre än andra tonåringar. Detta är inte sant. Svenska studier visar att det är precis tvärtom. De ungdomar som får alkohol hemma dricker mer och löper större risk att få problem med spriten i framtiden. Och ju lättare det är för ungdomar att få tag på alkohol, desto mer dricker de.
5. Så tacklar du straff och konsekvenser.
Kom ihåg att inte ta på dig hela skulden. Du är ingen dålig förälder om ditt barn kommer hem stupfull vid ett tillfälle. Det är så mycket annat som påverkar i den här åldern, som kompisar, nyfikenhet och frigörelse. Du kan inte se allt och vara med överallt.
Vill du att ditt barn ska hata dig, så utdelar du hårda straff. Det är med andra ord ingen bra idé att spärra in ditt barn och sätta hänglås på fönstren om överenskommelser bryts.
Det är upp till varje förälder att bestämma konsekvenser. Bestäm i så fall på förhand vad som gäller. Och prata om rimligheten i sanktionerna tillsammans med ditt barn. Förklara hur orolig du blir om ditt barn kommer försent eller dricker sprit. Återigen, säg att du inte tycker om att barnet dricker sprit. Fråga också vad ditt barn tycker är ok att dra in på. Får du inget svar, får du bestämma någonting. Men det viktigaste är som sagt att du förklarar varför du tycker att överenskommelser bör följas. Och så måste ditt barn få göra sin röst hörd. Ni möts allra helst någonstans på mitten.
Sist men inte minst, klandra inte barnet för det som hänt. En gång är ingen gång. Men händer det igen får ni naturligtvis prata allvar igen.
Källor: Kjell-Östen Eskebrant, socionom, grundskoleteamet Uppsala kommun, www.iq.se - IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som jobbar med attityder till alkohol, www.tryggareuppsala.se, föräldrahandboken Tonårsparlören.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!