600 000 dör av passiv rökning

Drygt 600 000 människor i världen dör varje år i förtid till följd av passiv rökning. Hårdast drabbade är kvinnor och barn. Även i länder som Sverige med förbud att röka på vissa platser har andras tobaksrök ännu inte slutat att skörda liv.

Foto: Scanpix/arkiv

Uppsala2010-11-26 04:56

Det visar forskare vid bland annat Karolinska institutet och Världshälsoorganisationen i en studie, som publiceras i den välrenommerade medicintidskriften The Lancet. Studien är den första som försökt beräkna antalet dödsfall i världen till följd av passiv rökning.
– Våra resultat bör vara en blåslampa för hälsoministrar över hela världen att agera. Minskad passiv rökning skulle ge stora hälsovinster i form av sänkt sjuklighet och dödlighet i flera sjukdomar, säger forskaren Mattias Öberg vid Karolinska institutet.

Ungefär 40 procent av alla barn och var tredje vuxen i världen utsätts regelbundet för andras tobaksrök.
– Enligt våra beräkningar, som bygger på kända uppgifter om risker med passiv rökning, leder denna omfattande exponering årligen till mer än 600 000 dödsfall. Det motsvarar omkring en procent av alla dödsfall i världen, säger Mattias Öberg.

Uttryckt på annat sätt innebär dessa dödsfall till följd av passiv rökning att sammanlagt nära 11 miljoner levnadsår går förlorade, genom att de drabbade dör i förtid i stället för att fortsätta att leva normallånga liv. Hjärtinfarkt och luftvägsinfektioner svarar för de flesta dödsfall som orsakas av passiv rökning. Nära hälften av dödsfallen till följd av passiv rökning inträffar bland kvinnor och drygt en fjärdedel drabbar barn.
– I vissa mindre utvecklade länder har kombinationen passiv rökning och luftvägsinfektioner förödande följder, i synnerhet för de allra minsta barnen. I den rikaste delen av världen är det däremot ovanligt att barn dör av passiv rökning, säger Mattias Öberg.

Samtidigt betonar han att passiv rökning inte upphört att vara ett hälsoproblem i länder som vidtagit en hel del åtgärder för att skapa rökfria miljöer, till exempel rökförbud på restauranger och arbetsplatser.
– I Sverige får fortfarande årligen cirka 400 icke-rökare hjärtinfarkt till följd av att de utsatts för tobaksrök. Även här finns mycket att göra, både i form av lagstiftning och upplysning, för att få bort ofrivillig rökning från offentliga miljöer och i hemmen, säger Mattias Öberg.

Allra viktigast är dock insatser för att förebygga att unga överhuvud taget börjar röka, tycker han.
– Passiv rökning förutsätter ju att det finns aktiva rökare. Kunde vi helt bli kvitt rökningen här på jorden skulle årligen närmare sex miljoner dödsfall kunna förhindras. Så många är det som dör till följd av rökning och passiv rökning, säger Mattias Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om