"7 700 kronor, vem kan kalla det för högkostnadsskydd?"
För många pensionärer handlar möjligheten till tandvård om mer än att få en ansökan om högkostnadsskydd behandlad av Försäkringskassan.- 7 700 kronor, vem kan kalla det för högkostnadsskydd? undrar Margareta Kjell, som är besviken på regeringens löften om billigare tandvård till de äldre.
- Jag är glad om jag får ett par hundralappar över varje månad att köpa mat för.
I april råkade hon bita sönder en av sina stifttänder. Nu ligger ytterligare fem tänder tillsammans med en tandbrygga och skramlar i en gammal medicinburk. I överkäken saknas nästan alla tänder, bara stiften sitter kvar. Hos tandläkaren var hon sista gången den 23 augusti i fjol.
Tandlossning
- Och nu lär jag väl få vänta tills jag fyller 100. Jag har inte råd att betala några 7 700 kronor ens om Försäkringskassan skulle godkänna en ansökan om högkostnadsskydd.
Margareta Kjell har diabetes, en sjukdom som ofta leder till problem med bland annat tandlossning. Diabetesen innebär också att det är extra viktigt att hon får i sig ordentligt med mat för att blodsockernivån inte ska påverkas. Hennes läkare skrev till Folktandvården i april förra året och bad att de skulle hjälpa henne att söka fri tandvård på grund av sjukdomen. Vad som hänt med den förfrågan vet hon inte.
— Jag får hålla mig till det som är mjukt, någon fläskkotlett blir det inte tal om. Och hårdbrödet, som jag älskar, det blöter jag upp i yoghurt, säger Margareta och bläddrar i bunten med brev och papper från läkare och myndigheter. Hon håller upp brevet
från dåvarande socialminister Ingela Thalén.
— Titta här, här står att alla över 65 år har rätt till högkostnadsskydd, men inte står det något om att det inte är detsamma som det högkostnadsskydd som gäller för sjukvården. 120 kronor varje gång jag gör ett tandläkarbesök, det skulle jag klara av att betala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!