– Det här är ju fördjävligt. Så lågt. Hur kan man ens komma på tanken att utnyttja en gammal person som dessutom är sjuk, säger Mikael, barnbarn till den bestulne 94-åringen.
Det var i början av oktober som Mikaels morfar behövde åka ambulans till Akademiska sjukhuset. Under de kommande tre veckorna var han inlagd på grund av en lunginflammation som gjorde honom mycket trött. Mikaels föräldrar försökte i ett par veckor få fullmakt över hans konto för att kunna betala räkningar.
När de till slut fick en fullmakt och såg kontoutdraget fick de en chock.
– De upptäckte att någon både handlat och tagit ut en massa pengar under den tid som morfar legat inne, totalt 110 000 kronor. På något sätt måste man ha listat ut koden, säger Mikael.
Familjen har polisanmält händelsen och även kontaktat Akademiska sjukhuset.
– Jag fattar inte ens att man kan bli av med ett bankkort när man är inlagd. Sjukhuset måste väl ha värdesaker inlåsta? säger Mikael, som även ifrågasätter att banken inte reagerade:
– De ska ju ha system som larmar om någon plötsligt börjar ta ut stora summor.
Det här är inte den första liknande stölden på Akademiska sjukhuset. Sedan i somras har det vid fyra-fem tillfällen hänt att äldre personer lurats på kort och ibland kod, enligt John Belling, säkerhetssamordnare på Akademiska.
– Jag har jobbat länge här och aldrig varit med om sådant tidigare. Det har alltid skett stölder på sjukhuset, men inte på det här sättet. Det är såklart fruktansvärt, säger han.
Det som sticker ut den här gången är det stora stöldbeloppet. Tidigare i sommar har det rört sig om summor på mellan några hundralappar upp till 20 000 kronor.
Sjukhuset ska nu undersöka vilka i personalen som funnits i närheten av den 94-årige mannen samt se om det finns kopplingar till de andra stölderna.
– Stölderna har skett vid olika avdelningar, men en del av vår personal jobbar på flera avdelningar, säger John Belling.
Är ni säkra på att det är personal som är skyldig?
– Eftersom det är besöksförbud är det troligt att det handlar om personal. Många olika yrkesgrupper kommer nära patienterna, allt från läkare och sköterskor till städpersonal och personal som går vak. Vi hoppas hitta något som vi kan överlämna till polisen.
En möjlig orsak till att dessa stölder ökat kan vara besöksförbudet, enligt John Belling. På grund av pandemin får anhöriga inte länge följa med in och kan därmed inte ta hand om värdesaker. Patienter som är vid medvetande när de kommer till sjukhuset får frågan om de vill att sjukhuset låser in värdesaker eller om patienten vill ha dem i sitt sjukrum.
– När vi låser in värdesakerna gör vi en lista tillsammans med patienten och bockar sedan av att patienten får tillbaka allt när denne skrivs ut. Om patienten väljer att inte låsa in sakerna har de själva ansvar för dem. Det är patienter som haft värdesaker på rummet som blivit bestulna, säger John Belling.
Överväger ni att ändra på rutinerna med tanke på stölderna?
– Ja, vi ska i alla fall se över dem.
Familjen till den bestulne 94-åringen har hopp om att den eller de skyldiga ska hittas. Bland annat har de fått veta att en av butikerna där kortet användes har övervakningskameror.
– Jag hoppas verkligen att man hittar den som på det här fruktansvärda sättet utnyttjar en sjuk och utsatt människa, säger Mikael.