Aborterna fortsätter minska i länet

Både totalt sett bland kvinnor i fruktsam ålder och bland tonårsflickor sjönk aborterna i Uppsala län förra året. Det är tredje året i rad som tonårsaborterna minskar i länet. Det framgår av Socialstyrelsens nya rapport Aborter 2009.

Uppsala2010-05-23 07:55

– En nedgång man måste vara väldigt nöjd med, även om det inte går att veta om det är ett verkligt trendbrott eller bara en tillfällig svängning, säger barnmorskan Margareta Larsson, docent i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

För Sverige i stort var 2009 det år då aborterna totalt sett i Sverige sjönk för första gången på flera. Totalt gjorde 37 524 aborter förra året, en minskning med två procent jämfört med 2008. Minskningen av tonårsaborterna var hela 7,8 procent.
Det mest rättvisande måttet på hur vanliga aborter är kallas för aborttalet. Det redovisar hur många aborter som görs per 1000 kvinnor i en viss åldersgrupp.
I Uppsala län var aborttalet för kvinnor i fruktsam ålder, dvs i åldrarna 15 till 44 år, 18,1. Det är klart under riksgenomsnittet på 20,8 aborter per 1 000 kvinnor i fruktsam ålder.

Bland tonårsflickor var aborttalet i Uppsala län förra året 20,0, också det en bit under riksgenomsnittet 22,5 aborter per 1000 flickor i åldrarna 15 till 19 år. Så sent som 2006 var aborttalet för tonårsflickor i Uppsala län så högt som 26,2.
– Man kan ju hoppas att akut p-pillret genom att förhindra en och annan oönskad graviditet liksom tillkomsten av ungdomsmottagningar även i Flogsta och Gottsunda har någon betydelse för denna nedgång, säger hon.
Även i övriga åldersgrupper, utom bland kvinnor över 40 år, är aborttalet lägre i Uppsala län än riksgenomsnittet.

Lägst var aborttalet förra året, både bland kvinnor i allmänhet och bland tonåringar, i Blekinge län. Vid sidan av storstadskommunerna, som brukar ha höga aborttal, ligger Gotland högt i abortstatistiken. Med ett aborttal på 34,5 per 1000 tonårsflickor, låg Gotland i särklass högst när det gäller tonårsaborter.
I Uppsala län var aborttalen förra året högst bland kvinnor bosatta i Älvkarleby, Knivsta och Östhammars kommun. Lägsta aborttalet, 15,0, hade kvinnor i Heby kommun. I små kommuner som Älvkarleby och Heby kan dock små förändringar av antalet aborter få stor inverkan på aborttalet.

Av Socialstyrelsens statistik framgår att andelen tidiga aborter, som oftast görs med så kallade abortpiller, ökat år från år. Förra året gjordes 78 procent av alla aborter i Sverige före utgången av den nionde graviditetsveckan.
– Hade dessa tidigt avbrutna graviditeter fått fortsätta hade säkert en del av dem ändå slutat i missfall, säger Margareta Larsson.

Hela rapporten Aborter 2009 kan läsas på www.socialstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om