Actacheferna slår tillbaka mot kritiken

Acta Kapitalförvaltning har sedan finanskrisen inleddes hösten 2008 löpt gatlopp i medierna. Nu väljer den nye Sverigechefen och Uppsalachefen att berätta om det svåra krisåret och hur det "nya Acta" ska återta förtroenden som förlorats.

Acta Kapitalförvaltnings Uppsalachef Mirja Herrdin och nye Sverigechefen Mathias Andersson siktar framåt efter krisen som uppstod när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollaps. De anser att företaget har blivit utsatt för ett mediedrev.

Acta Kapitalförvaltnings Uppsalachef Mirja Herrdin och nye Sverigechefen Mathias Andersson siktar framåt efter krisen som uppstod när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollaps. De anser att företaget har blivit utsatt för ett mediedrev.

Foto: Birgitte Meidell Roald

Uppsala2010-02-23 06:00
- Ett fruktansvärt år, framför allt för de kunder som drabbats. Personalen har också mått dåligt och somliga har inte klarat av det och har valt att sluta.
Vi sitter på Actas kontor i Uppsala och lyssnar på kontorschefen Mirja Herrdins skildring av Actas värsta krisår sedan bolagets grundande 1990.
Det här är första gången de väljer att prata direkt med medierna. Informationsavdelningen på Acta har fram till nu skött all kommunikation med pressen, på grund av kundsekretessen och de känsliga förhandlingarna med Kaupthing.
Samma ord dyker upp om och om igen. Fruktansvärt. Det som har hänt är helt enkelt fruktansvärt.
Efter Lehman Brothers kollaps stod det klart att Acta sålt en valutaobligation med den amerikanska investmentbanken som emittent till 4 000 svenskar.

Under månaderna som följde började berättelser dyka upp i pressen om pensionärer som förlorat sina besparingar och blivit skuldsatta. Det visade sig att 90 procent av kunderna hade lånefinansierat köpen av "lågriskobligationerna". Många har vittnat om att de aldrig förstått att de hade tagit lån om hundratusentals kronor.
I januari nådde man till slut en överenskommelse med Kaupthing, och ett erbjudande gick ut till de tusentals svenskar som drabbats. 40 procent av skulderna skulle strykas.
- Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda kunderna det. Vi har jobbat hårt för att få fram erbjudandet som innebär att kunderna slipper betala en mycket stor del av skulden de har, säger Mathias Andersson.

Mathias Andersson är född och uppvuxen i Uppsala och har nyligen flyttat tillbaka till barndomsstaden. Han tillträdde som Sverigechef för Acta förra året och har siktet inställt på att vinna tillbaka kundernas förtroende. Ett tufft jobb, inser han själv, men inte det tuffaste han har haft. En gång i tiden arbetade han som röjdykare. Den meriten kanske kan vara värd något även i finansbranschen.
- Man måste också komma i håg att det är tio procent av våra kunder som har drabbats. 90 procent av vår kundstock har inte köpt dessa obligationer, och förefaller vara nöjda med det arbete vi utför åt dem, säger Mathias Andersson.

Uppsalachefen Mirja Herrdin vill nu blicka framåt. Medarbetarna har haft ett otroligt jobbigt år.
- Jag hoppas att erbjudandet som har gått ut till de drabbade kan innebära ett avslut på den här sorgliga historien. Vi har en oerhört bra personal som har fått utstå mycket elände under den senaste tiden, säger Mirja Herrdin.
Acta har förändrats efter finanskrisen. Koncernen har blivit mindre, nya kontrollfunktioner har inrättats för att ytterligare säkra kvaliteten i produkterna som erbjuds. Men Mathias Andersson och Mirja Herrdin tycker inte att företaget har gjort något fel i samband med försäljningen av valutaobligationerna och att Acta har fått oförtjänt kritik.
- När en bank som Lehman Brothers går omkull kommer människor att fara mycket illa, och det är vad som hände med en del av våra kunder. Men vi har inte gjort något fel.

Även om de nu blickar framåt anar man en viss bitterhet över händelserna, och framför allt rapporteringen i medierna.
- Nu får det väl ändå vara nog - så tänkte jag ett antal gånger förra året. Det var så mycket i medierna, säger Mirja Herrdin.

Hur förklarar ni att så många av de drabbade kunderna säger att de inte har förstått att de tagit ett lån på hundratusentals kronor för att köpa de här obligationerna?
- Jag tror att de nog själva tror att de inte har fått informationen. Det handlar om människor i djup kris, och människor i kris reagerar väldigt olika. Man vill nog gärna skylla på någon annan. Våra kunder har fått upplägget förklarat sig och de har skrivit på lånehandlingarna och har nu tyvärr förlorat pengarna och hamnat i skuld. Sedan ser de i olika medier och på webbforum att det finns personer som påstår att de inte har begripit att de tog ett lån, och då tror de att samma sak har hänt dem. Men det är en efterhandskonstruktion, säger Mirja Herrdin.

Samtidigt har ju Acta fått rätt hård kritik från Finansinspektionen för att informationen till kunderna har varit bristfällig ...
- Ja, och de bristerna har vi rättat till. Regelverket som styr detta har förändrats med tiden, och nu skulle jag vilja påstå att vi inte bara är helt uppdaterade, vi är bättre än konkurrenterna på att följa reglerna. Efter den här historien måste vi vara bättre än alla andra, det är så vi återvinner kundernas förtroende, säger Mathias Andersson.
BAKGRUND
Actas tunga år
När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers ansökte om konkursskydd den 15 september 2008 riskerade 4 000 av Actas kunder att förlora totalt 1,3 miljarder kronor. Kunderna hade investerat egna och lånade pengar i en valutaobligation som Lehman Brothers emitterat.
I mars 2009 avgick Actas Sverigechef, Uppsalabon Jan Karlsson, "av personliga skäl". Han fick bonus och avgångsvederlag på över 12 miljoner kronor.
En av Actas grundare, Fred Ingebrigtsen, misstänks för insiderbrott och bedrägeri i Norge.
Hyresgästföreningens tidning utsåg Acta till Årets värsta hyresvärd 2009, för vanskötseln av fastigheter i bland annat Rosengård i Malmö.
I juni riktade Finansinspektionen kritik mot Acta, bland annat för brister i kompetens, styrning och kontroll på företaget.
Förra veckan bildades föreningen Grupptalan mot Acta, som avser att lämna in en stämning mot bolaget i början av mars.
Konsumentombudsmannen och Allmänna reklamationsnämnden utreder flera anmälningar mot Acta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om