Advent i full blom på Orangeriet

Som ett sprakande julbord för sinnena. Så beskrivs Botaniska trädgårdens julblommsatsning i Orangeriet av begeistrade besökare.

Vill du känna julfröjd kan du gå till Orangeriet under första advent.

Vill du känna julfröjd kan du gå till Orangeriet under första advent.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2019-11-30 16:52

En kopparkittel fylld med vitmossa blir till en julgrötsinstallation. Amaryllis som hänger upp och ned i fönstren. Ett kakfat i flera våningar klätt i växter och blommor. 

Uppfinningsrikedomen hos Botaniska trädgårdens personal som skapat utställningen Julföjd i Orangeriet har varit stor. 

– Man blir så inspirerad, det här var verkligen helt fantastiskt, säger Gerd Fägerblad, en av lördagens besökare.

Utställningen håller öppet över första adventssöndagen. Annika Vinnersten, trädgårdsintendent på Uppsala Linneanska trädgårdar, beskriver den som en succé hittills. 

– Vi har haft bra med besökare och vi har fått ordna fram fler amaryllis till försäljning. Häromdagen hade vi till och med kö till lökförsäljningen vid öppning, säger hon.

Idén är att kombinera folkbildning om julens växter och traditionerna runt dem, med att skapa en plats för njutning, frid, och inspiration, en plats som inte är för stor, utan är enkel att komma förbi och besöka.

–  Vi har haft julutställningar förr, men inte nu på länge. Jag hoppas att det här kan bli en tradition, säger Annika Vinnersten.

In  i rummet kommer besökaren Linda Forsberg och hörs säga: "Åh, vad vackert". Som många andra tar hon fram sin mobil och börjar fotografera. Hon tycker att det är som ett sprakande julbord för sinnena, förklarar hon.

– November har varit så tufft. Men nu kom snön och solen. Och så den här fantastiska blomsterutställningen på det. Det är svårt att inte bli inspirerad här, säger hon.

Kreativiteten har varit  stor.
Kreativiteten har varit stor.
Karta: Botaniska trädgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!