Afa tar på sig överfall

På kort tid har både en folkvald Sverigedemokrat och en uttalad nationaldemokrat i Uppsala attackerats av maskerade män. I det senare fallet har gruppen Antifascistiskt aktion, Afa, tagit på sig överfallet på sin hemsida.

Uppsala2007-06-09 00:01
Som UNT tidigare har berättat hotades Sverigedemokraternas ersättare i Uppsalafullmäktige Joakim Ramqvist Hallin av fyra maskerade män i mitten av maj. Männen uppmanade honom att frånsäga sig sitt uppdrag och gå ur partiet, annars skulle han råka illa ut. För en tid sedan överfölls även en ung man som gått ut öppet med att han är aktiv nationaldemokrat. Mannen var på väg till sitt arbete tidigt på morgonen när en grupp maskerade män hoppade på honom och misshandlade honom med en kofot. Händelsen rubriceras som grov misshandel, och polisen utreder de båda händelserna tillsammans.
- Det behöver ju inte vara samma gärningsmän, men i båda fallen handlar det om fyra-fem maskerade män som har angripit någon som har haft en viss sorts åsikter. Det är ju väldigt allvarligt när man, som i det första fallet, angriper någon som är en vald politiker, säger Sven Knutsson vid Uppsalapolisen.

Han medger dock att utredningen inte har kommit igång ännu.
- Vi har mordbränder i Järlåsa och bankrånet på Björkgatan som tar mycket tid, så vi har inte haft någon chans att göra något åt det här än, säger han.
Organisationen Afa tar på sin hemsida på sig ansvaret för angreppet på nationaldemokraten. Enligt Afa gjordes mannen "medveten om vilka konsekvenser en alltför hög profil i den högerextrema rörelsen kan innebära". De två händelserna och Afas erkännande har fått såväl Säpos lokalavdelning i Uppsala som Uppsalapolisens kriminalunderrättelsetjänst att reagera.
- Afa har ju funnits länge och det har gått lite i vågor hur aktiva de har varit. Men nu växer de sig starkare och vi försöker naturligtvis att följa med i det som händer, säger Jörgen Pettersson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten.

Han menar samtidigt att det kan vara svårt att hålla reda på vad som görs av Afa och vad andra grupper står för.
- Vi kan ju inte heller bara lita på vad Afa skriver på sin egen hemsida, säger han.
Han får medhåll av Anna-Lena Lodenius, journalist med stor erfarenhet av att bevaka såväl högerextrema som vänsterextrema grupper.
- Det kan vara svårt att ta reda på exakt vad som har skett vid sådana här händelser. Afa vill ofta ge sken av att vara väldigt våldsamma och Sverigedemokraterna vill gärna framstå som så mycket offer som möjligt, säger hon.

Även Anna-Lena Lodenius menar att det går i vågor hur aktiva Afa är på olika orter.
- Det som har ändrats på senare tid är att man har börjat ge sig på enskilda personer. Det gjorde man inte för fem sex år sedan. Det här är ju allvarliga brott som kränker demokratin. Sverigedemokraterna står inte själva för våld. De har en politik man kan ifrågasätta, men då får man ju göra det på annat sätt. Och vi har ju sett hur även centerpartiet och kristdemokrater angripits av grupper som står Afa nära, säger hon.

FAKTA AFA
I sin egen presentation på internet beskriver sig Antifascistisk aktion, Afa, som ett landsomfattande nätverk som anser att fascismen måste bekämpas, inte bara med ideologiskt motstånd utan även med fysiskt motstånd. Nätverket bildades 1993 och de lokala grupperna beskrivs som oberoende och självständiga.
I Uppsala har Afa tidigare uppmärksammats då man för ett och ett halvt år sedan satsade på att hänga ut vad man ansåg var lokala nazisters och fascisters personuppgifter på sin hemsida. Man fanns vid samma tidpunkt med i utredningen kring en misshandel av två utpekade nazister i Löten. Utredningen lades dock ned av polisen i brist på bevis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om