– Det var ett bra möte och flera frågor blev klarlagda. Men jag tycker fortfarande att Akademiförvaltningen behöver titta mer på hur förutsättningarna för de privata lantbrukarna påverkas av deras dominerande ställning, och hur de kan bidra där.
Det säger Per Norstedt, privat lantbrukare och en av de som kommit till det av Centerpartiet ordnade mötet mellan lantbrukare och Uppsala Akademiförvaltnings ledning.
Bakgrunden till mötet är UNT:s artiklar om missnöjet med Uppsala Akademiförvaltnings strategier på Uppsalaslätten, som man menar går ut över enskilda lantbrukare och därigenom över landsbygden som helhet. Under mötet redovisade också Akademiförvaltningens vd Kent Berg hur markinnehavet ändrats sedan 1950-talet, så att en betydligt större andel av förvaltningen mark i dag finns i Uppland. Samtidigt har antalet gårdsarrendatorer minskats dramatiskt, men gårdarna blivit större.
Många tog chansen att lufta sin kritik i frågor om hur man ser på hållbar utveckling, socialt och miljömässigt, hur man ser på Uppsala universitets varumärke skadas av artiklarna i UNT och i Land, och på vilken grund man kan köpa och sälja mark när de står i stiftelseurkunderna att inget får avhändas.
– Redan Gustav II Adolf sålde och bytte mark i sin egen donation, så vi känner oss trygga med att den tolkning som gjorts av vad urkunden medger är riktigt, svarade Kent Berg, som också var tydlig med vad förvaltningens huvudsakliga mål är.
– Att tjäna så mycket pengar som är möjligt inom ramen för de regler som styr oss.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C), som var moderator, var påtagligt nöjd efter mötet. Han förstår lantbrukarnas ifrågasättande, men menar att man måste skjuta in sig på rätt nivå.
– Förvaltningen är bara tjänstemän som gör sitt jobb. Det gäller att arbeta för att få till ramarna runt verksamheten, så att de tar med sådant som landsbygdsutveckling och hållbarhet.