Akademiska åter till normalläge efter covidkrisen

De speciella covidavdelningarna har stängt. Och intensivvården har inte haft några covidfall på flera veckor. Akademiska sjukhuset har fått en andningspaus i covidkrisen.

Johan Lugnegård.

Johan Lugnegård.

Foto: UNT arkiv/Region Uppsala

Uppsala2020-08-19 05:00

Inom Region Uppsala ger statistiken över coronapandemins utveckling upphov till ett försiktigt lugn.

– Det ser klart mycket bättre ut. När det gäller operationsverksamheten ska vi gå i gång med normalnivåer från den här veckan, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Mikael Köhler påpekar dock att läget är beroende av att alla fortsätter att hålla distansen för att minska smittspridningen, och det finns en viss oro för vad som kan hända när alla återgår till arbetet efter semestrarna.

Johan Lugnegård, tillförordnad chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, delar optimismen.

– Det är en återgång till normalläge. Vi har stängt de separata covidavdelningarna. Men vi backar tillbaka med beredskap för att kunna eskalera igen, säger han.

Siffrorna både över antalet covid-patienter och antalet som testas positivt för det nya coronaviruset ligger på låga nivåer. De senaste veckorna har omkring 50 personer i veckan testats positivt, jämfört med som mest 400 positiva fall per vecka. Men det är nu i huvudsak lindriga fall av sjukdomen som rapporteras. Just nu vårdas 10 patienter för covid-19 vid Akademiska sjukhuset. Och intensivvårdsavdelningen har inte tagit emot några nya covid-patienter sedan mitten av juli.

För vården är detta en välbehövlig andningspaus.

– Det är väldigt glädjande och vi vill hålla i det här så långt det går, säger Johan Lugnegård.

Utanför infektionskliniken står provtagningstältet kvar, även om de flesta proverna nu tas ute på vårdcentralerna.
Utanför infektionskliniken står provtagningstältet kvar, även om de flesta proverna nu tas ute på vårdcentralerna.

Men sommaren har inte löpt utan problem. Vi har tidigare kunnat berätta om att personal larmat om situationen vid akutmottagningen, där patienter åter fått länge vänta på en vårdplats. Johan Lugnegård säger att det var en bekymmersam period efter midsommar när antalet vårdplatser på sjukhuset drogs ner.

– Problemet vi stod inför var att vi måste ge personalen ledigt efter den otroliga anspänningen som varit under vintern och våren. Och det är ett problem att kunna krympa in i den kostymen, säger Johan Lugnegård.

Larmrapporterna om att patienter med misstänkt covidsmitta blandas med osmittade patienter ledde till att Inspektionen för vård och omsorg inlett en tillsyn av akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. I en tjänsteanteckning skriver IVO:s handläggare att man ser allvarligt på de nya uppgifterna och att man påtalat att myndigheten efter tidigare beslut ser allvarligt på smittorisker, även innan coronautbrottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!