Akademiska kämpar för att korta köer
Patienterna i Uppsala län väntade näst längst i landet på specialistbesök enligt den senaste mätningen. På Akademiska sjukhuset sliter man för att korta köerna - och få del av regeringens kömiljard. Kvinnokliniken har lyckats få bort köerna nästan helt.
Läkarna Katarin Lindborg Kösenlioglu och Riina Aarnio på kvinnokliniken.
Foto: Ingrid Melin
- Det har varit en frustrationsfaktor. Vi har haft oacceptabelt långa köer en period. Om vi inte klarar att ta emot patienterna sticker de ju någon annanstans, säger verksamhetschefen Bo Sultan.
En orsak till köerna är att flera läkare slutade på kliniken för ett par år sedan och att det varit svårt att rekrytera nya.
- Det råder brist på den här kompetensen i hela landet. Då bestämde vi oss för att satsa på dem vi har i huset. Vi har specialutbildat tre läkare och operationsteam, säger Bo Sultan.
Satsningen har tillsammans med extraöppet på helger och kvällar lyckats korta vårdköerna.
- Vi betade just av den sista i kön. Nu har ingen ofrivilligt väntat längre än tre månader, säger Bo Sultan.
För att få del av den statliga kömiljarden, för landstinget i Uppsala läns del drygt 35 miljoner kronor, måste vårdgarantin uppfyllas - 80 procent av patienterna ska ha kommit på specialistbesök inom 90 dagar och samma sak gäller patienter som behöver operation eller annat åtgärd.
Vid den senaste mätningen i september hade landstinget långt kvar till målet. 37 procent av patienterna hade väntat längre än 90 dagar på sjukhusbesök och 23 procent på operation.
Ett intensivt arbete pågår för att korta vårdköerna vid Akademiska sjukhuset.
- Vi har haft extra öppet och satt in extra operationer, speciellt när det gäller ögon- och öron där köerna varit längst. Vi har jobbat stenhårt, säger Brita Winsa, divisionschef på neurologen.
Sjukhusets patientlistor har också granskats. Många har visat sig vara inaktuella. Ordentliga rutiner har saknats.
- Väntelistor är lite grann av en färskvara. När vi ringt upp folk har en del kanske flyttat, andra har fått hjälp någon annanstans eller upplever att problemet de haft gått över, säger Brita Winsa.
Enligt Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset, har köerna kortats ordentligt på hela sjukhuset sedan den senaste mätningen.
- När det gäller operationer och behandling kommer vi att klara det väl. Kanske når vi till och med upp till 90 procent. På ortopeden har det varit långa köer. Som mest var det nästan 40 procent som inte fick vård i tid. Nu är vi nere på 8 procent.
När det gäller specialistbesök har inte köerna kortas lika mycket. Björn Ragnarsson är osäker på om sjukhuset når målet.
- Under oktober har vi knappt nått upp till 80 procent. I september var det knappt 70 procent, så vi har förbättrat oss en del. Men om influensaläget förvärras kan det bli svårt att klara det. Då måste vi kanske ställa in annan typ av behandling för att ta emot de influensasjuka, säger Björn Ragnarsson.
Hur viktigt är det att få del av kömiljarden?
- Det viktiga är att pengarna blir ett incitament att klara köerna. Men om vi får pengarna så gynnar det ju naturligtvis patienterna.
Nu har ni gjort extrasatsningar. Men hur ska ni se till att köerna inte blir lika långa igen?
- Vi har skjutit en stor puckel framför oss, nu när vi fått ned den kommer det att bli lättare att nå en balans. Vi måste också ha mycket bättre koll på väntelistorna i fortsättningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!