Cancern kom in i Birgitta Cardews liv år 1996. Då genomgick hon behandling men cancern kom tillbaka och spred sig. I dag lever hon med en obotlig bröstcancer och går, likt många andra onkologpatienter, på en speciell röntgenundersökning ungefär en gång per kvartal. Undersökningarna har hon fram till nu gjort på Akademiska sjukhuset. I juli är det dags igen, men nu får hon ta sig någon annanstans.
– Jag fick en kallelse från Aleris i Täby och samtidigt ett brev från Ackis där man säger att man har mycket långa väntetider för datortomografi, alltså röntgen, säger Birgitta Cardew.
Hon ringde upp en sjuksköterska på Akademiskas röntgenavdelning som sa att det beror på sjuksköterskebrist och att de bara kan ta emot akuta fall. Sköterskan sa att det är första gången röntgen inte klarat av att ta emot alla onkologpatienter.
– Jag har alltid känt att onkologpatienter är prioriterade så det här var lite av en smärre chock. Nu fungerar det inte för oss heller. De tvingas skära hårdare och hårdare och nu drabbas alla. Det är tragiskt, säger Birgitta Cardew.
Hon får fortfarande cytostatikabehandling men mår just nu ganska bra så för henne går det bra att resa till Täby. Men rutinerna är annorlunda, undersökningen tar längre tid, det är lång resväg, särskilt för de som inte har tillgång till bil och dessutom är patientavgiften dubbelt så hög.
Birgitta Cardew riktar kritik mot den politiska ledning som styr sjukhuset.
– Personalen följer de politiska besluten. Det är personalpolitiken som det är fel på. Det har skurits mycket de senaste åren. Nu verkar läget vara ännu allvarligare när man skickar i väg svårt sjuka patienter på undersökning i andra städer, säger hon.
Undersökningarna är ofta planerade till en specifik vecka så att besöket ska sammanfalla bra med behandlingen och med det efterföljande läkarbesöket där patienten får veta om tumörerna minskat eller spridit sig. Birgitta Cardew fick en tid två veckor för tidigt och på Akademiskas onkologklinik säger man att flera undersökningar har bokats så att de ligger efter läkarbesöket.
– Det är ett besvärligt läge. Medicinskt spelar det mindre roll var undersökningen görs rent geografiskt, om den görs i rätt tid. Men det är ett aber för de patienter som är för sjuka för att resa och även för de som klarar av att resa skapar det en stor oro. Vi har påpekat det här för röntgen och sagt att det måste lösas, säger Daniel Brattström, verksamhetschef på onkologiavdelningen.UNT har sökt verksamhetschefen på röntgen utan att lyckas.