Larmet gick vid niotiden. Scenariot var att en kvinna som arbetat med ebolasmittade patienter i Liberia och återvänt hem hade drabbats av symptom som tydde på att hon smittats av ebola och kallade på ambulans. Kvinnan transporteras till Akademiska sjukhusets infektionsklinik där man konstaterar att hon är svårt sjuk och måste intensivvårdas i total isolering.
Eftersom sjukdomen är extremt smittsam måste alla tänkbara skyddsåtgärder vidtas för alla inblandade.
– Vi gör den här övningen för att testa hur vi klarar att transportera en svårt sjuk patient inom sjukhuset. Vi måste veta att hela kedjan fungerar säkert från ambulanstransport, till infektionskliniken och vidare till intensivvård och isolering, säger Fredrik Sund, som är verksamhetschef vid infektionskliniken.
Den avdelning som har bäst förutsättningar att isolera en svårt sjuk patient är brännskadeavdelningen. Avståndet därifrån till infektion är över 300 meter. Patienten kan behöva transporteras inom sjukhuset så säkerheten måste vara rigorös.
Den sjuka kvinnan förflyttades i en sorts plastkuvös. Ambulanspersonalen bar så kallade kemdräkter och hade speciella andningsmasker. Kvinnan lyftes över till en bår och transporterades in i ett av infektionsklinikens fem speciella mottagningsrum som har separat ingång från markplan. Där väntade infektionsklinikens personal iförd kroppshel skyddsutrustning mot smittsamma sjukdomar.
– Från att vi får ett sådant här larm tar det oss cirka tjugo minuter att ställa i ordningen mottagningsrummet när alla hjälps åt. Det tar ungefär tio till femton minuter att sätta på sig skyddsutrustningen, berättar Fredrik Sund.
Utrustningen består av dubbla skyddslager inklusive huva och visir. Det gör den varm så personalen arbetar bara 45 minuter åt gången.
– Den stora risken är när den ska tas av. Det måste göras i en speciell ordning så att inte personalen kommer i kontakt med smittan. När det är klart bränns allt.
Ungefär 15 personer beräknas bli inblandade om det skulle vara allvar och hela händelseförloppet kan ta flera timmar beroende på hur illa det är för patienten. Lika många observatörer var med och registrerade hur allt gick under övningen.
– Vi klarar det mesta bra. Men det finns alltid sätt vi kan arbeta säkrare på, säger Fredrik Sund.
Akademiska har hittills haft två bedömningsfall där misstanke fanns om ebolasmitta. Båda har varit falska.
– Även om den situation vi övar på just nu med ebolasmitta inte inträffar så är beredskapen viktig ändå. Liknande risk för smitta finns vid högsmittsam influensa, SARS, lungtuberkulos och andra sjukdomar så vi har nytta av att träna i alla avseenden, säger Fredrik Sund.