Förra veckan som gick invigdes två nya så kallade "isoleringsrum" på barnonkologen på Akademiska sjukhuset. Rummen ser ut ungefär som vanliga sjukhusrum men har dels förstärkt ventilation och dels en sluss som man måste gå igenom innan man kan träda in i lokalen.
Anledningen till detta är att rummen ska kunna användas för patienter som behöver genomgå en blodstamcellsbehandling. För att en patient ska kunna genomföra en sådan måste nämligen dennes immunförsvar nollställas, och under den tiden är man extremt infektionskänslig.
– En stamcellsbehandling får man när man är så sjuk att man inte med vanlig cellgiftsbehandling kan få bort sjukdomen. Man måste ge så starka mediciner att de egna cellerna försvinner och så får man nya celler av en donator, förklarar Josefine Palle, sektionschef barnonkologi på Akademiska barnsjukhuset.
– När man har fått en så tuff behandling och inte har några egna blodstamceller eller blodkroppar som kan skydda en mot infektioner är man extremt infektionskänslig. Då kan man smittas av sånt som finns i luften som vi andra inte ens märker av men som en sådan patient kan drabbas väldigt svårt av. Rummen är till för att göra det så säkert som möjligt, fortsätter hon.
På Akademiska barnsjukhuset har man länge velat ha denna typ av rum och personalen är därför glad över att äntligen ha dem på plats.
– Jag har varit här i åtta år som avdelningschef och det här var på tapeten direkt när jag började, så det känns jätteskönt, säger Karin Johansson, avdelningschef barnonkologi på Akademiska barnsjukhuset.
– Vi har tänkt på det här i många, många år. Redan på 90-talet ville vi göra det här, fyller Josefine Palle i.
Invigningen av rummen innebär att Akademiska blir det fjärde barnsjukhuset i landet som erbjuder stamcellsbehandlingar för barn.
– Det här gör att vi blir ett komplett barncancercentrum. Det finns sex barncancercenter i Sverige varav fyra, inklusive oss nu, transplanterar barn, säger Josefine Palle.
Tidigare har barn i behov av blodstamcellsbehandling antingen fått vårdas på vuxenhematologen på Akademiska eller skickats till andra transplanterade barnonkologiska enheter i Sverige.
– Vi tycker det är jättebra att kunna genomföra behandlingen här, där vi är vana att vårda barn och ta hand om deras familjer, säger Karin Johansson.