Akademiska sjukhuset planerar för fler p-platser

Ytterligare parkeringsplatser ska hjälpa Akademiska sjukhuset att rekrytera och behålla personal. Det hoppas regionrådet Björn-Owe Björk (KD).

2015 öppnades ett parkeringshus med 600 platser vid Akademiska sjukhuset. Parkeringsavgifterna räcker inte för att täcka kostnaden för huset.

2015 öppnades ett parkeringshus med 600 platser vid Akademiska sjukhuset. Parkeringsavgifterna räcker inte för att täcka kostnaden för huset.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-04-19 21:00

För sju år sedan öppnades ett parkeringshus med 600 platser vid Akademiska sjukhuset. Det blev väl utnyttjat och enligt Region Uppsala behövs nu fler p-platser.

– En orsak är att vården har förändrats, det har blivit fler korta vårdbesök. Det handlar även om att många av våra medarbetare behöver kunna hitta parkeringsplatser när de tjänstgör under obekväm arbetstid. Det säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd och ordförande i fastighets- och servicenämnden vid Region Uppsala.

Enheten Fastighet och service har undersökt var inom sjukhusområdet det skulle gå att skapa markparkering, parkeringshus och parkeringsgarage. Slutsatsen är att det teoretiskt sett går att bygga 1 400 nya p-platser, till en kostnad av cirka 570 miljoner.

Dock kommer det enligt Björn-Owe Björk inte att bli så många p-platser, bland annat eftersom det är oklart om behovet är så stort.

Om det blir lättare att hitta parkering tror han att sjukhuset kan bli en attraktivare arbetsplats. 

– Bristen på parkeringsytor gör det svårare att behålla medarbetare. Vi hoppas att fler p-platser ska underlätta arbetet med att rekrytera och behålla personal, uppger Björn-Owe Björk.

 Är det inte bättre att lägga pengar på förbättrad kollektivtrafik och bättre möjligheter att cykla till och från sjukhuset?

– Det gör vi också. Det finns till exempel planer på utbyggd kollektivtrafik, bättre gång- och cykelvägar och pendlarparkering med skyttelbuss, säger Björn-Owe Björk.

När beslutet om det förra parkeringshuset fattades sa politikerna att det skulle vara självfinansierat. Både inlagda patienter och personal på sjukhuset har dock subventionerad parkering, vilket innebär att kalkylen inte går ihop. 

Någon studie av vilka yrkesgrupper vid sjukhuset som använder parkeringshuset har inte heller gjorts. Men en tidigare resvaneundersökning visar att det även här finns en stark socioekonomisk faktor. En stor del av de som tar bil till arbetet på Akademiska sjukhuset bor i Uppsala tätort. Andelen som åker bil är högre i Sunnersta än i Sävja, trots att det är lättare att åka buss från Sunnersta till sjukhuset.

Det verkar heller inte vara personal med obekväma arbetstider som utnyttjar parkeringarna mest. Några djupare studier av beläggningen har inte gjorts, men det är framför allt under kontorstid som det kan vara svårt att hitta en parkeringsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!