– Förhoppningen är att behandlingen ska fungera som ett slags vaccin, som aktiverar immunförsvaret till att även angripa metastaser som inte fått några injektioner med antikroppen, säger docent Gustav Ullenhag, överläkare vid Akademiska sjukhusets onkologiklinik.
Olika typer av antikroppar används redan i dag i handlingen av flera cancerformer. De ges då vanligtvis som dropp i blodet. Den nya antikroppen däremot injiceras direkt i några av dottertumörerna.
– Vi tror att detta sätt att tillföra antikroppen lokalt inne i tumören kan ha väl så god effekt som att ge den i blodet och dessutom minskar risken för biverkningar, säger Gustav Ullenhag.
Antikroppen som nu börjat prövas på patienter binder vid ämnet CD40. Ämnet är ett så kallat glykoprotein, som finns på ytan av flera immunceller och ibland även på cancerceller. Tidigare gjorda försök visar att antikroppen kan döda sådana cancerceller. Men det är inte denna direkt avdödande effekt som är huvudsyftet med behandlingen.
– Allra viktigast är att antikroppen inne i tumören också kan dra igång en immunreaktion, som i slutänden aktiverar så kallade cytotoxiska mördarceller att specifikt gå till attack mot och döda cancercellerna, säger Gustav Ullenhag.
Behandlingen sker inom ramen för en klinisk studie, som ska pågå i två år och omfatta uppemot 40 patienter vid prövningscentra i Sverige, Danmark och Storbritannien. Utöver att ha spridd cancer, till exempel njurcancer och malignt melanom, ska patienterna inte längre vara hjälpta av etablerade behandlingar med till exempel cellgifter.
De två första patienterna har nyligen inlett behandlingen vid Akademiska sjukhuset. Varannan vecka under två månader får de injektioner med antikroppen direkt i några av metastaserna.
– Denna inledande studie är i första hand avsedd att steg fär steg prova ut hur hög dos av antikroppar som kan ges på ett säkert sätt. Men vi räknar även med att få viktig information om hur starkt behandlingen aktiverar immunförsvaret till att angripa cancercellerna. Själva effekten av behandlingen måste dock undersökas närmare i betydligt större, uppföljande framtida studier, säger Gustav Ullenhag.
Den nya immunstimulerande antikroppen har utvecklats i samarbete mellan forskare vid bioteknikföretaget Alligator Bioscience och Uppsala universitet.