Arbetet med att skapa en ny organisation för akutvården har pågått under våren. Det förslag som nu lagts fram innebär att verksamhetsområdet akutsjukvård delas upp så att akutmottagningen blir ett verksamhetsområde och internmedicin ett annat.
– Genom att samla internmedicinen så kan vi skapa ett mer intimt samarbete än i dag. Arbetet blir enklare och mer effektivt. Genom att frikoppla akuten så kan den fokusera bättre på sina huvuduppgifter, säger tillförordnad divisionschef Martin Engström.
För att kunna genomföra omstruktureringen överförs 13 vårdplatser från geriatriken till internmedicin. Det ska förkorta vårdtiderna för de internmedicinska patienter som blir allt äldre och har ett ökat behov av kortare rehabilitering. Hela avdelningen kan dessutom skötas av en specialist – det minskar behovet av arbetskraft.
Meta Falkeborn, som är chef för geriatriken, är dock mycket kritisk till förslaget. Den geriatriska avdelningen har 25 platser i dag. Mer än hälften försvinner om förslaget blir verklighet. Det i en tid när antalet äldre väntas öka kraftigt.
– Det innebär att det kommer att bli betydligt svårare för patienter att få en plats på geriatriken. Patienterna kommer att bli kvar längre på akuten eller på andra avdelningar på sjukhuset. Vi tar hand om äldre patienter med komplexa och stora vårdbehov, de blir långvariga vid sjukhuset var de än finns.
Upplands allmänna läkarförening stöder förslaget till uppdelning av akut- och internmedicin, men är kritisk till att vårdplatser tas från geriatriken.
– Vi behöver fler vårdplatser på sjukhuset och inte färre, både inom internmedicinen och geriatriken. Vi motsätter oss varje neddragning av vårdplatserna. Nu är det viktigt att vi får en ordentlig utredning av konsekvenserna av förslaget. Det får inte hastas fram. Vi har flera misslyckade omorganisationer bakom oss, säger läkarföreningens ordförande Anna Rask-Andersen.
Enligt Martin Engström beror neddragningen vid geriatriken delvis på att den medicinska akutvårdsavdelningen måste flyttas tidigare än beräknat på grund av sjukhusets renoveringar. En del av geriatrikens platser måste därför tas i bruk. Geriatriken ska dock inte kompenseras med nya platser – avdelningen måste rationalisera verksamheten i stället.
– Det kan innebära att de måste förändra sitt arbetssätt. Det måste vi göra hela tiden på sjukhuset. De måste ske inom geriatriken också, säger han.
Meta Falkeborn har svårt att förstå resonemanget.
– Tar man bort platser på geriatriken slår det mot hela sjukhuset. Skickar vi hem dem för tidigt så är risken att de kommer tillbaka igen. Det gör att vårdtiderna bli ännu längre, säger hon.
Enligt Martin Engström kommer sjukhuset, som i dag har cirka 1100 vårdplatser, att få 18 färre om förslaget genomförs.