Målsättningen är att åtgärda bostadsområden som utmärks av bristande tillgänglighet och där det bor många äldre personer.
– Det handlar om den strategi som äldrenämnden har, att äldre ska kunna bo kvar i ett ordinärt boende. Visst har vi haft samarbeten kring dessa frågor tidigare, men inte på det här strukturerade sättet, säger äldrekontorets planeringschef Kjell Holm.
Bengt och Ingbritt Edling är båda födda på 1920-talet och bor i en trea i Tuna backar hos Uppsalahem. Bengt Edling tror att det säkert finns saker som Uppsalahem och äldrekontoret behöver åtgärda hemma hos äldre.
– Jag tycker att det är bra. Visst vill man väl bo hemma så länge man kan, säger han när UNT kommer på besök.
De har bott inom Uppsalahem sedan 1968, och de vill gärna bo kvar i den rymliga trean som de nu bott i sedan 20 år tillbaka. De trivs i lägenheten. Möjligen borde trösklarna tas bort, tycker de. Ingbritt går med rullator och nyligen snubblade hon på en tröskel och föll.
– Hade jag inte honom så skulle jag inte klara mig. Han är duktig, säger Ingbritt om sin make.
– Det gick bra den gången. Jag gör så gott jag kan, säger Bengt och kramar om sin fru som han varit gift med i över 50 år.
Samarbetet mellan äldrekontoret och Uppsalahem har knappt dragit igång. Tjänstemän hade nyligen en träff då man bland annat talade om att ansöka hos Hjälpmedelsinstitutet om en delfinansiering på 700 000 kronor. Det planeras även för att välja ut ett bostadsområde som ska fungera som försöksprojekt för förbättringar i de äldres boendemiljö. Området kan sedan användas som exempel på hur man kan arbeta med förbättringar i andra bostadsområden.
– Uppsalahem har olika boendeformer för olika faser i livet. Det här är en del i vårt arbete med att ha nöjda kunder som bor i bostäder som är bra utifrån deras livssituation, säger Sara Westberg, fastighetschef för Uppsalahems servicebostäder.
Åtgärderna kan handla om att ta bort trösklar, installera ledstänger i trappor och förebygga olyckor i och kring badkaret, till exempel genom att byta ut badkaret mot enbart dusch. Men det kommande arbetet handlar inte bara om att åtgärda saker i lägenheten. Det kan också handla om att informera äldre om var de kan hitta mer senioranpassade lägenheter inom Uppsalahem.
– Vi jobbar redan mycket med tillgänglighet, framför allt i våra förnyelseområden där det sker ombyggnader, säger Sara Westberg.
Hon tror att äldrekontorets hembesök hos äldre kan bidra till att Uppsalahem får kännedom om vilka åtgärder som behöver vidtas.
– Med hjälp av äldrekontoret kan vi få in lite andra dimensioner i vårt arbete.