Bakgrunden är att regeringen i vintras beslutade att avsätta totalt en miljard kronor till det så kallade omvårdnadslyftet under fyra år. Målet med satsningen är att höja kompetensen för undersköterskor och vårdbiträden, samt annan kompetens som behövs för specialiserade uppgifter.
Uppsala kommun har aviserat att man tänker starta utbildningar i höst och får i år minst 2,3 miljoner från staten. Personal som går utbildningen kommer att ersättas med vikarier och får sin utbildningstid betald.
– Vi vill få mer personal att bli vårdutbildad. Det finns en hel del inom hemtjänst och äldreomsorg som inte har undersköterskekompetens, säger Roger Jo Linder, chef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg.
Enligt Uppsala kommun saknar 700 medarbetare gymnasial eller eftergymnasial utbildning i vård och omsorg. Det motsvarar 30 procent av alla medarbetare som arbetar med hemtjänst eller äldreomsorg vid en kommunal eller privat utförare i Uppsala kommun. Vårdgivaren ska se till att all fast personal har minst en undersköterskeutbildning, men för timvikarier finns det inget sådant krav.
– Inte just nu men vi håller på med en översyn av förfrågningsunderlaget vid upphandlingar. Uppdraget är att bland annat se över vilken kompetens som ska krävas, säger Carina Kumlin, chef för biståndsenheten vid kontoret för hälsa, vård och omsorg.
Omvårdnadslyftet sker samtidigt som prognoserna vittnar om en åldrande befolkning. UNT berättade i våras att antalet 80-åringar och äldre i Uppsala kommun kommer att vara dubbelt så stort inom en 20-årsperiod. Förutom satsningar på förebyggande friskvård blir kompetensutvecklingen ett sätt att möta det växande behovet.
– Vi kan inte ta hand om fler äldre om vi inte har kompetent personal som kan ta hand om dem. Det är en situation som vi befinner oss i redan i dag då utförare har svårt att få tag i kompetent personal, säger äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD).
Enligt kommunens projektbeskrivning ska 50 medarbetare påbörja sina utbildningar i höst. Utbildningen riktar sig till kommunens egen personal och privata utförare och sker på halvtid under nio månader. Sammanlagt ska kommunen utbilda 150 nya undersköterskor. De som inte får plats inom omvårdnadslyftet måste få utbildning på annat sätt, menar Ebba Busch.
– Alla utförare har krav på sig att vidareutbilda sin personal. Det här är en extra satsning utöver den som utförarna är ålagda att göra kontinuerligt.