Äldres hälsa i fokus på nytt toppmöte

Den här veckan arrangeras ett toppmöte om hälsa och åldrande i Uppsala. Uppsala Health Summit heter det och kommer att invigas av drottning Silvia.

Drottning Silvia besöker Uppsala (arkvibild)

Drottning Silvia besöker Uppsala (arkvibild)

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2014-06-02 10:00

Toppmöten hålls ofta i krislägen och många anser att den snabbt ökande livslängden gör att vi står inför en ålderskris. Fram till 2050 väntas vårdkostnaderna för äldre i Sverige öka med 30 procent. Äldreomsorgen kan få kostnadsökningar på mer än det dubbla samtidigt som det kommer att bli personalbrist. Om inget görs.

Genom att samla beslutsfattare från universiteten, politiken, vården, landsting- och kommuner och från företagen hoppas arrangörerna för Uppsala Health Summit få igång en framtidsdialog för att hitta nya och långsiktiga lösningar på problemen.

– Grundfrågan är hur vi kan dra bättre nytta av forskning och innovationer för att nå en bättre hälsa när vi blir äldre. Samtidigt vill vi diskutera var hindren finns för en sådan utveckling och vilka åtgärder vi kan sätta in för att ta bort dem, säger projektledare. Madeleine Neil vid Uppsala universitet.

Ett exempel screening på breda grupper av befolkningen för att diagnostisera folksjukdomar. Tekniken finns men effekterna för den enskilde i förhållande till nytta för samhället är inte tillräckligt utredda.

– Vad händer om jag som patient får veta att jag har höjd risk att utveckla en farlig sjukdom, och kan få förebyggande vård för den. Ska jag tvingas berätta för mina anhöriga att de kanske också bär på risken med all oro det skapar. Sådana här frågor måste diskuteras för att vi ska kunna införa nya metoder, säger Madeleine Neil.

Den första dagen, tisdagen, kommer att handla om hur sjukdomar kan förebyggas. Dag två om hur de äldre ska tas omhand både inom vården och inom omsorgen.

– Vi kommer bland annat att ha en föreläsning från ett amerikanskt vårdföretag som byggt in förebyggande vård och diagnostik för sina patienter och på det sättet lyckats bidra till bättre hälsa och spara mycket resurser, säger Madeleine Neil.

Ni skriver att mötet ska bli en startpunkt för handling. Hur sannolikt är det?

–  Vi har aldrig gjort det här förut i Sverige och man vänder inte utvecklingen på en dag. Det finns mycket innovationer inom vården både när det gäller produkter och metoder som vi skulle kunna använda men som inte används. Det kan bero på systemfel som går att lösa genom en öppen och dialog. Förhoppningen är att vi kan bidra med möten och kontakter som sätter i gång en förändringsprocess, säger Madeleine Neil.

Toppmötet är fullbokat. Det innebär att cirka 170 personer kommer att delta. Åttio procent kommer från Sverige och resten från andra delar av världen.

Uppsala Health Summit ska fortsätta nästa år under temat antibiotikaresistens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om