Äldres kunskap guld värd

Tjänster för generationsväxling ska bättre ta vara på äldre medarbetares kunskap i Uppsala kommun. Det ska också bli lättare att byta karriär utan att sluta.

genrebilder:  exteriör Stadshuset, baksidan.

genrebilder: exteriör Stadshuset, baksidan.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-07-09 09:35

Det är en del av ett paket med nya riktlinjer för ökad rörlighet som kommunen sagt ja till. Tanken är att fler ska kunna byta eller utveckla sig i sitt yrke, och jobba kvar när kommunen organiserar om. Kommunen å sin sida hoppas kunna utnyttja personalens kompetens bättre.

Ett exempel på det är de nya tjänsterna för generationsväxling. Tanken är att medarbetare över 60 år som vill ska kunna jobba mindre men behålla mer av lönen samtidigt som tid avsätts där de kan fungera som mentorer för de som ska ta över deras arbetsuppgifter när de går i pension.

–  Många äldre medarbetare kan vara lite trötta på jobbet men de har mycket kunskap och erfarenhet som vi måste bli bättre att ta vara på. Tanken är att vi ska kunna växla över den kompetensen till yngre medarbetare. Vi tror att det kommer att gynna de yngre som lättare kommer i gång med sin karriär inom kommunen. Annars får ju de unga lära sig det själva, uppfinna hjulet en gång till, säger Anna Lind, förhandlingschef vid Uppsala kommun och ansvarig för de nya riktlinjerna.

Växlingen har testats i Helsingborgs kommun, med goda erfarenheter bland annat för undersköterskor som har jobbat länge och har mycket erfarenhet av vården. Även för tjänstemän med specialistkunskaper har det varit fruktbart.

– Man ska kunna ha de här tjänsterna under de sista två åren innan pension. Då får vi ett bättre avslut på ett långt arbetsliv, säger Anna Lind.

Kommunen inför också en möjlighet att göra en intern karriärväxling. Tidigare har det bara gått att göra externt. Tanken är att medarbetare som exempelvis riskerar att bli övertaliga eller vars arbetsuppgifter ändras kraftigt ska kunna ställa om till ett annat jobb inom kommunen.

– Det här händer främst när vi gör omorganisationer. Kanske måste någon förbättra sin utbildning eller lära sig nya datorprogram, säger Anna Lind.

Kommunanställda ska också kunna få tjänstledigt för att praktisera på ett annat arbete under ett halvår. Det har inte gått tidigare. Den som vill arbeta inom EU, FN , försvaret eller inom Regeringskansliet ska kunna göra det i maximalt fem år.

– Vi tror att det kan tillföra kommunen nyttig erfarenhet.

Blir kommunen en mer attraktiv arbetsgivare med de här förändringarna?

– Det hoppas jag. Men framför allt så får vi mer likvärdiga regler och en bättre rättsäkerhet. Tidigare var det upp det varje chef att avgöra. Nu får vi ett system som alla ska tillämpa, säger Anna Lind.

Riktlinjerna har tagits fram i samarbete med de fackliga organisationerna.

Så ska generationsväxlingen fungera

Från det år medarbetaren fyllt 60 och fram till 65 kan hen erbjudas en generationsväxlingstjänst.

Tjänsten gäller under de två sista åren i arbetslivet.

Under år ett erbjuds medarbetaren 85 procent av sin lön för att arbeta 75 procent.

All arbetstid ska ägnas åt mentorskap för efterträdaren.

År två är lönen 70 procent av slutlönen och arbetsinsatsen 50 procent.

När de två åren gått är mentorskapet slut och medarbetaren ska säga upp sig själv.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om