Sommartorget blev en flopp förra året. Möblerna som var gjorda av gulmålade lastpallar var obekväma och folk ville helt enkelt inte vistas på torget i den utsträckning som kommunen hoppats.
"Det blir stora förändringar", berättade S-politikern Rafael Waters i slutet på mars när årets sommartorg presenterades. En av dem var att Alex Nazarys glasskiosk tvingades flytta – ett besked han fick mindre än två veckor innan han skulle ställa sin kiosk på plats.
– Vi har varit där sedan 1991. När en verksamhet varit på samma plats i så många år är man etablerad där och folk känner till en. De har alltid sett att vi står här, säger han när UNT träffar honom utanför kiosken.
Egentligen har han bygglov på platsen fram till 2029, men från och med i år har han inte längre ett beviljat tillstånd för att bedriva sin verksamhet på platsen. Till en början vägrade han att flytta, med då riskerade han att polisanmälas.
I stället för sin vanliga plats precis vid bron över Fyrisån står han nu mitt på Fyristorg, cirka 50 meter bort från sin vanliga plats. En flytt som inte heller var helt utan bekymmer. Marken lutade och var ojämn, och det fanns inte heller någon el.
– De förväntade sig att jag skulle lösa allting. Att jag skulle fixa marken, stå för kostnaden och skaffa ett nytt abonnemang hos vattenfall och be dem dra om elen här, säger han.
Till slut hjälpte kommunen dock till med att ordna både en trall och att lösa el-problemen.
Utöver detta får han inte heller ha kvar sin uteservering. I stället hänvisas kunderna till de bord och bänkar som kommunen ställt ut på torget. Alex Nazary tycker inte att det är tillräckligt.
– Jag har ingen rätt längre att säga till någon som kommer och sätter sig här med en kebab att det är mina sittplatser. Det har de tagit ifrån mig, säger han.
Men vad hände då med hans gamla plats? Där har en av restaurangerna på gatan intill fått en ny uteservering. Vad som oroar Alex Nazary är att de ska konkurrera ut honom – då de har en egen liten glassbar.
– Vi säljer samma glass här som i många andra i områden. Det är inte som att vår glass är bättre på något sätt. Det handlar mycket om läget. Det är ett fritt land, man får sälja glass om man vill. Men problemet är att de har tagit över min plats, säger han.
Stadsträdgårdsmästare Elisabet Jonsson, som har varit involverad i planeringen av det nya sommartorget, berättar för UNT att förändringarna har gjorts mot bakgrund av en webbdialog de haft med medborgare, samt i dialog med företagare och fastighetsägare runt torget.
– Vi tyckte att kiosken skulle kunna stärka folklivet på den större öppna torgytan. Förut stod den mot entrén mot Drottninggatan och skärmade av torget, säger hon till UNT.
Hon menar att kommunen försökt hjälpa kiosken genom flytten på flera vis.
– Vi gav förslag på hur vi skulle kunna stödja dem med utemöbler och boulebana och elanslutning. Så vi har gjort mycket för att gå dem till mötes, säger Elisabet Jonsson.
Alex Nazary förstår att tanken med sommartorget, men han är ändå rädd att detta kan bli spiken i kistan för hans företag.
– Det är svårt att säga hur det kommer bli, absolut. Men jag kommer bli förvånad om min försäljning inte sjunker, säger han.
Han säger att han ska göra allt han kan för att få tillbaka sin plats igen nästa år.