Alkoholpåverkan vanlig hos skallskadade cyklister
Minst fyra av tio skallskadade cyklister är alkoholpåverkade vid olyckstillfället. Framför allt bland yngre medelålders män som skallskadas i cykelolyckor är alkoholpåverkan vanlig.
— Inte minst för cyklisternas egen skull finns goda skäl att ta upp frågan om inte också cykling bör omfattas av trafiknykterhetslagstiftningen, säger Per-Olof Bylund, forskare vid akut- och katastrofmedicinsk centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Studien omfattar samtliga nära 500 kvinnor och män över 15 års ålder som någon gång under en 14-årsperiod vårdats vid sjukhuset för hjärnskakning eller svårare skallskador som de ådrog sig vid cykelolyckor i Umeå stad. För fem av dem var skallskadan så allvarlig att de dog till följd av den.
"Påfallande hög andel"
En genomgång av skadejournalserna från akutmottagningen visar att drygt 40 procent av de skallskadade cyklisterna enligt läkarens bedömning eller sina egna uppgifter var berusade.
— Fastän jag jobbat i akutvården och sett att många skadade cyklister är berusade blev jag förvånad över att andelen alkoholpåverkade var så påfallande hög, säger Per-Olof Bylund.
En tredjedel av kvinnorna och nära hälften av männen var påverkade av alkohol när de föll av cykeln och ådrog sig skallskadan. Av de skallskadade männen i åldern 30 till 44 år var närmare 60 procent påverkade av alkohol.
— Ändå är detta sannolikt minimisiffror. Om alkoholpåverkan hade mätts med alkometer eller blodprov hade förmodligen en ännu högre andel visats vara påverkad av alkohol, säger Per-Olof Bylund.
"Underskattat riskerna"
I dag omfattas inte cykling av trafiknykterhetslagstiftningen. Särskilt under sommartid är det vanligt att cykeln får ersätta bilen som transportmedel i samband med till exempel en pubkväll på stan.
— Det tycks finnas en utbredd acceptans för att använda cykeln även i alkoholpåverkat tillstånd. Delvis kan detta bero på att man underskattat riskerna. Jag hoppas att vår studie kan bidra till att både öka insikten om riskerna med att cykla i berusat tillstånd och att minska acceptansen för detta, säger Per-Olof Bylund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!