Alkolås finns snart i alla UL:s bussar

Alkolåsen är på stark frammarsch. UL planerar att kräva alkolås i samtliga bussar i länet och regeringen vill införa en lag om alkolås för dömda rattfyllerister. Nästa steg kan bli krav på lås för skolskjutsar. Men det lär dröja innan ett alkolås sitter i var mans bil.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-11-20 10:58

I dag finns cirka 70 000 alkolås installerade i bussar, lastbilar, taxi och andra fordon. I Uppsala län var Taxi Uppsala tidigt ute.
Upplands Lokaltrafik, UL, kräver sedan 2006 att deras entreprenörer har alkolås i alla nya bussar.
Det har inneburit att ett 30-tal av fordonsflottans 240 bussar har lås i dag. Vid nästa upphandling planerar UL att kräva alkolås på alla bussar.
– Kan vi göra om vår senaste upphandling så ställer vi krav på alkolås eller på att varje chaufför gör ett alkotest innan de får ut sin nyckel, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.
Anledningen är att UL till varje pris vill förhindra att en onykter förare sätter sig vid ratten.
– Det är inte ofta det händer. Men om det så bara handlar om en enda förare så är det värt det. En är för mycket. Det är en säkerhetsfråga för oss, säger Sture Jonsson.

UL är inte ensamt. Många offentliga trafikföretag ställer i dag krav på alkolås och regeringen vill att fler transportföretag ska göra det. Det är dock inte så enkelt. Transportstyrelsen har utrett frågan och kommit fram till att det skulle kräva en ändring av EU:s gemensamma bestämmelser både för godkännande, registrering och försäljning av fordon.
– Det måste samtliga EU-stater komma överens om. Vi i Sverige kan inte göra det på egen hand så obligatoriskt alkolås ligger troligen långt in i framtiden, säger utredare Hans Kolmodin vid Transportstyrelsen som utrett frågan.
En del typer av transporter kan dock vara utrustade med alkolås utan att det strider mot EG rätten. Det kan handla om skolskjutsar, sjukresor, färdtjänst och vissa typer av transporter med farligt gods.
– Vi har nu föreslagit regeringen att man ska börja med skolskjutsar. Sedan kan man bygga på med flera kategorier. Vi tror att det skulle bli för omfattande om man skulle föreslå att alla fordon som utför samhällsbetalda resor skulle utrustas med alkolås, säger Hans Kolmodin.
Dagens manuella alkolås kommer sannolikt att ersättas av sensorstyrda lås inom några år. Det innebär att en sensor känner på utandningsluften om den person som sätter sig vid ratten har alkohol i blodet. Utrustningen väntas bli både enklare, billigare och effektivare än den som finns i dag.

Tidigast 2012 kan skolskjutarna få alkolås beroende på hur teknikutvecklingen går. Trafikverkets förslag är ute på remiss. Kansliråd Catrin Tidström avvaktar utgången av den.
– Vi måste se vad konsekvenserna blir framför allt för mindre företag och om investeringarna i alkolås är rimliga. Det kanske finns andra områden där pengarna gör bättre nytta. Politiskt räder det ganska stor enighet om att börja införa alkolås på skolskjutsar, säger hon.
Men hon poängterar att tekniken i sig inte löser några problem. Det viktiga är att företagen har bra rutiner för att hantera alkoholmissbruk på jobbet.
– Man måste veta vad man ska göra den dag en person inte kan starta sin buss, hur de löser situationen och inte bara säger upp eller skickar hem personen. Det kräver att företagen tar prover och ger rehabilitering, har en policy för det och ser till att någon bryr sig. Det är väldigt viktiga frågor. Man har ett stort ansvar som arbetsgivare i dag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om