"Alla kan inte vara nöjda"

Den bild av allvarliga missförhållanden vid Teologiska fakulteten som UNT redogjorde för i går stämmer inte. Det menar prefekten Eva Hellman, som ändå försäkrar rejäla åtgärder för en bättre miljö. Men Uppsala universitets rektor Anders Hallberg kallar situationen ”mycket olycklig”.

Uppsala2010-09-04 09:04

Anders Hallberg har satt stor prestige i att ta krafttag för en god arbetsmiljö på Uppsala universitet.
– Därför var det inte roligt att ta del av situationen på Teologiska fakulteten. Det är mycket olyckligt, och något står inte rätt till.

Han säger att han inte haft kännedom om läget förrän den externa rapport UNT redogjorde för i går var gjord. Men enligt källor UNT talat med har åtminstone hans företrädare på rektorsposten fått direkt information från anställda om problem.
– Nu måste vi göra vårt yttersta för att stötta ledningen och enskilda som mår dåligt. Anställda som far illa får inte känna att det inte finns stöd hos universitetsledningen, säger Anders Hallberg.

Institutionens chef, Eva Hellman, prefekt, säger att ledningen ”tar det här på stort allvar”.
– Vi har jobbat stenhårt under en längre period, ja hela sommaren, säger Eva Hellman.

Men det finns anställda som i 15 års har tid försökt att slå larm om allvarliga problem, och som menar att de bemötts med motstånd och direkta bestraffningar. Hur ser du på det?
– Det är ju samma personer det handlar om, ett par stycken, och man måste värdera dem som lämnat informationen.

Det är alltså något fel på de personerna?
– Nej, man alla kan inte vara nöjda. Man kanske inte fått den tjänst man har velat, eller något liknande.

Arbetet med rapporten har hela tiden skett i nära samarbete med chefen för enheten för Lika villkor på universitetets centrala personalavdelning. I gårdagens UNT sade professor Eberhard Herrmann, jämställdhetshandläggare på fakulteten, att rapportens bild av allvarliga missförhållanden som fakultetsledningen inte tagit itu med på 15 år stämmer väl med verkligheten. Eva Hellman, håller inte med.
– Jag tycker inte att rapportens bild stämmer och jag tycker inte att den är bra gjord. Den är selektiv och innehåller felaktigheter, säger Eva Hellman.
Samtidigt säger hon att huvudsignalen är att något inte är bra på arbetsplatsen.
– Därför gör vi nu något radikalt, säger Eva Hellman.

En arbetsmiljöundersökning ska göras med samtidliga anställda och doktorander, och en med studenterna. En arbetsmiljögrupp har tillsatts, vilket inte funnits förut, och förslag om förbättringar är på väg fram till fakultetsnämnden. Om ett år ska också alla anställda åka på internat för att följa upp åtgärderna.

Rapporten talar om en ”homosocial miljö” där framförallt kvinnor far illa. Hur ser du på det?
– Majoriteten av kvinnorna har inte har drabbats, och vi har kvinnor på flera ledande positioner. De går inte att tala om en homosocial miljö då. Men universitetet är en konservativ miljö, så visst kan det ligga någonting i det.

Universitetets personaldirektör Stina Nyström, säger att läget enligt rapporten ser ut att vara ”mycket allvarligt”.
–  Det finns mer att göra när det gäller arbetsmiljöarbetet. Det är viktigt att komma i håg att det här några anställdas bild, det finns säkert andra bilder, säger hon.

En konkret åtgärd som hon nu initierat är en analys av sjukskrivningstalen vid fakulteten. Enligt rapporten var de en tydlig signal om systematiska problem som ingen på allvar tog i tu med. Bara under exempelvis 2003 motsvarade sjukskrivningen av kvinnor sju hela år.
– Självklart borde fakulteten analyserat detta tidigare i sitt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Stina Nyström.

Har du egna erfarenheter av mobbning på arbetsplatser? Skriv i så fall till niklas.skeri@unt.se och berätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om