"Alla ska kunna visa legitimation"

Kommunen medger brister, men har fullt förtroende för sin personal. Alla som arbetar inom hemvården ska kunna visa legitimation.

Uppsala kommun vill inte bemöta Bo Larssons kritik mot Svartbäckens hemvård, men säger sig göra allt för att alla brukare ska vara nöjda.

Uppsala kommun vill inte bemöta Bo Larssons kritik mot Svartbäckens hemvård, men säger sig göra allt för att alla brukare ska vara nöjda.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-06-11 13:33

LÄS MER: "Ständigt problem" - hemvården kritiseras

Det säger Paulina Karlsson som är områdeschef för Uppsala kommuns hemvård. Hon vill inte kommentera enskilda ärenden och avstår därför att bemöta Anna-Maria och Bo Larssons kritik. Men hon medger att det finns ett missnöje med att hemvårdens distrikt justerats så att vissa fått byta från Luthagens till Svartbäckens hemvård.

– Vi var tvungna att göra bytet därför att Luthagens distrikt växte kraftigt och blev alltför stort. Lokalerna räckte inte till. Svartbäckens distrikt är mindre så vi har tagit över all hemvård öster om järnvägen, säger hon.

Har det inneburit att ni fått problem med hemvården?

– Vi har inte problem. Men det är nytt och då tar det lite tid med rutiner till alla nya brukare.

Att personal inte kommit i tid, lämnat dörren öppen, inte hittat rätt och att det inte verkar som om det skett någon överlämning mellan Luthagens och Svartbäckens hemvård vill hon inte kommentera alls.

– Det finns olika versioner om vad som hänt. Vi har svarat på allt de haft synpunkter på. Det finns förklaringar. Det är vad jag kan säga.

Hur ser du rent allmänt på att personal har kommit utan att kunna visa legitimation?

– Så ska det inte vara. All personal ska ha legitimation och arbetskläder på. Allt ska vara i ordning.

Så sent som i fredags förra veckan fick Anna-Maria och Bo Larsson besök av personal som saknade legitimation ?

– Om vi tar in ny personal så kanske inte ID-brickan är klar samma minut. Men om inte personalen kan legitimera sig så är det rätt av de äldre att inte öppna dörren, säger Paulina Karlsson.

Ni har inte svarat på larm, är inte det allvarligt?

– Vi svarar på alla telefonsamtal från Trygghetsjouren och åker ut till brukaren så snart vi kan. Hur lång tid det tar kan variera beroende på var personalen befinner sig och vilket avstånd det är till brukarens bostad. Samtliga enheter har flera telefoner som är öronmärkta för larm, de finns alltid påslagna och bärs alltid av någon personal för att kunna ta emot samtal så det finns flera vägar in för Trygghetsjouren, säger Paulina Karlsson.

Hon poängterar att all hemvård som Uppsala kommun erbjuder ska hanteras enligt rutiner som är lika för alla.

– Det är viktigt för oss att hålla hög kvalité och det är bra att vi får in synpunkter på verksamheten. Vi kommer att göra allt för att alla våra brukare ska vara nöjda. Vi har 2 500 kunder över hela staden och jag tycker att våra medarbetare gör ett toppenjobb, säger Paulina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om