Det var ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen som efter en lång juridisk tvist gjorde att syskonförturen togs bort i Uppsala. Beskedet kom mitt i skolvalsprocessen 2019.
Läs mer: Syskonförturen tas bort
När syskonförturen återinfördes förra gången, 2016, var det genom en kombination av närhet och syskonförtur för att kommunen på det sättet skulle leva upp till skollagens krav om att placeringarna inte får "gå ut över någon annan elevs rätt till en skola nära hemmet".
Läs mer: Politikerna backar om skolvalet
Inför det beslutet hade kommunjuristerna påpekat att systemet inte är förenligt med skollagen.
Läs mer: Kommunjurister dömde ut syskonförtur
Syskonkförturen är dock populär bland föräldrarna. Men för många av dem som upplever att urvalssystemet inte är rättvist och rimligt blir ett överklagande den sista utvägen.
Läs mer: Självmål av kommunen
Läs mer: Så sänkte kommunen syskonförturen
En statlig utredning har lämnat förslag bland annat om att syskonförtur ska bli en legitim urvalsgrund. Men införandet av förslagen dröjer.
Läs mer: Han ska bädda för syskonförtur
Ett av grundproblemen är att utfallet av skolvalet är oförutsägbart och svårnavigerat.
Läs mer: Ojämlika villkor i skolvalet
Den relativa närheten som används av kommunen fungerar inte på det sätt som det är tänkt i områden där eleverna inte får plats på sin närmaste skola.
Läs mer: Relativ närhet gav lång skolväg
Det har dock presenterats lösningar hur man kan få närhetsprincipen att fungera bättre.
Läs mer: Föräldrarnas algoritm löser skolvalsproblem
Det finns också brister i kartunderlaget som kommunen använder för att mäta skolvägarna, vilket får stora konsekvenser när några få meter avgör vilken elev som ska erbjudas en skolplats.