Alla vill ta tag i krisen på Akademiska

Köerna, ekonomin och personalkrisen på Akademiska var tunga frågor när Region Uppsalas politiker debatterade vård på Gränby galleria.

Många söndagsshoppare stannade till för att höra hur politikerna i Region Uppsala ska lösa de krisfrågor som vården står inför.

Många söndagsshoppare stannade till för att höra hur politikerna i Region Uppsala ska lösa de krisfrågor som vården står inför.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2018-08-26 21:00

UNT och P4 Uppland stod för arrangemanget som lockade många förbipasserande att stanna till. Några glasklara svar fick ingen, men krismedvetenheten tycks hög både till höger och till vänster.

En av de stora frågorna var Akademiska sjukhusets ekonomi som riskerar ett underskott på 200 miljoner kronor i år om inget görs. En betydande del av underskottet beror på att sjukhuset tvingas hyra in personal, främst sjuksköterskor.

Moderaten Stefan Olsson hade kollat hur många sjuksköterskor som fattas i dag och kommit fram till att Akademiska har 84 platsannonser ute.

– Det har punkterat ekonomin. Vi måste börja med att grundligt kartlägga hur pengarna används i dag, sade han.

Liberalerna kallade krisen dålig personalpolitik och KD konstaterade att det drabbar tillgängligheten på hela sjukhuset.

Johan Örjes (C) påminde att Centern varnat för underskotten sedan i höstas - så varför har inte de rödgröna gjort något?

Socialdemokraten Börje Wennberg försvarade sig med att mycket gjorts och att det såg värre ut när de rödgröna tog över 2014.

– Men vi är inte alls nöjda. Jag vill ge personalen mer delaktighet och skjuta till mycket mer resurser. De som jobbat länge ska premieras, sade han.

Neil Ormerod (V) ansåg att allt är ett utslag av att sjukhuset inte har tillräckligt med pengar och var beredd att höja skatten för att få mer resurser.

Det var han ganska ensam om. De flesta partier vill, som miljöpartiets Malena Ranch, i stället jobba mer med sjuksköterskornas arbetsvillkor och löner.

Liberalerna tror att ett sätt är att ta bort kravet på att sköterskorna ska jobba treskift. Sverigedemokraten Simon Alm ville sänka avgifterna för p-platser på Akademiska.

– Det kostar 1 000 kronor månaden för en som jobbar heltid, sade han.

Uppsalabon Hans Borg lyssnade på hela debatten, men tyckte inte att han fick några klara svar.

– Det var mycket prat hit och dit. Det här med bristen på sjuksköterskor är allvarligt och något som engagerar många. Som det är nu så är det ju ett hyrföretag som betalar sköterskorna mer i lön. Då är det väl vettigare att Region Uppsala betala dem mer direkt, sade han.

De rödgröna partierna fick också kritik för köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Speciellt drabbade är kommunerna i Norduppland där BUP lagts ned.

Börje Wennberg tvingades åter medge att han inte är nöjd med situationen och föreslog en lösning där vårdcentralernas psykologer tar ett större ansvar så att BUP kan koncentrera sig på de som mår riktigt dåligt.

Flera av allianspartierna vill korta vårdköerna genom att utöka vårdvalet och släppa in flera privata utförare.

–  Alla ska inte behöva åka till Akademiska för att få vård, sade Malin Sjöberg Högrell (L).

Det gör partierna först om de får bestämma efter valet

Socialdemokraterna: Strama åt hyrpersonalen.

MP: Åtgärdar krisen inom barn- och ungdomspsykiatrin.

V: Höjer lönerna inom kvinnodominerade yrken.

SD: Tar krafttag mot vårdköerna.

M: Inför en ny arbetsgivarpolitik och flyttar pengar från hyrpersonal till fast anställd personal.

L: Tar bort treskiftsschemat och blir en bättre arbetsgivare

KD: Kapar vårdköerna.

C: Ge nära vård på mindre orter i länet, som Söderfors.

Medverkade gjorde även de partier som vill in i regionfullmäktige. Här är deras första åtgärd.

Feministiskt Initiativ: Inför 6 timmars arbetsdag.

Kristna Värdepartiet: Ser till att vården fungerar och att ingen kvinna ska behöva känna att de måste göra abort.

Medborgerlig Samling: Ser till så att vi har lokaler på Akademiska som fungerar.

Landsbygdspartiet: Ser till att vi kan behålla vårdpersonalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om